El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’acte d’homenatge al diplomàtic Francesc Vendrell [Foto: Jordi Bataller / ACN]

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha anunciat que les beques Canigó per a la realització de pràctiques en organismes internacionals passaran a denominar-se Beques Canigó Francesc Vendrell per “associar-les al prestigi del que ha estat el diplomàtic català més important de tota la nostra història”. Ho ha dit durant l’acte d’homenatge a Vendrell, organitzat al Palau, juntament amb el Parlament i la Universitat Ramon Llull. “La nostra voluntat és preservar el seu llegat i el seu mestratge i també promoure la vocació diplomàtica entre les generacions més joves”, ha subratllat.

Aragonès ha subratllat la importància de la Declaració Universal dels Drets Humans per al multilateralisme i com “Catalunya pot aportar al conjunt de la comunitat internacional inspirant-se amb el mestratge de Francesc Vendrell”. “No pensem en què pot aportar la comunitat internacional als problemes de Catalunya, sinó què pot aportar Catalunya als problemes i els reptes que compartim amb el conjunt de la comunitat internacional”, ha afegit.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, també ha intervingut a l’acte, des d’on ha reinvidicat la figura de Vendrell com a diplomàtic respectat a Catalunya i al món. “Una veu única a l’exterior que apostava pel diàleg, l’entesa i l’escolta activa en la resolució de conflictes”, ha dit Serret. I ha recordat l’aposta del Govern per la professionalització de les relacions internacionals: “Hem augmentat un 50% la dotació de les beques Canigó i hi destinem mig milió d’euros. Parlem de la dotació més alta dels darrers 10 anys”.

“La nostra voluntat és preservar el seu llegat i el seu mestratge i també promoure la vocació diplomàtica entre les generacions més joves”, ha subratllat Aragonès

“Va ser un home de món i també un home de país. Va imprimir en la seva tasca el caràcter català obert, pacífic, dialogant, integrador i acollidor”, ha enumerat Aragonès. “Es pot dir que és un dels nostres catalans universals”, ha afegit la presidenta del Parlament, Anna Erra. “Una persona dialogant, realista, pactista i multilateralista”, ha recordat Erra.

Diàleg amb Álvaro de Soto i David Loyn en l’homenatge al diplomàtic Francesc Vendrell [Foto: Jordi Bataller / ACN]

Creu de Sant Jordi i Medalla d’Honor del Parlament
Francesc Vendrell i Vendrell (Barcelona, 1940 – Londres, 2022) es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona, va ampliar estudis al King’s College de Londres i es va graduar en Història moderna a Cambridge. El 1968 va iniciar la seva carrera diplomàtica a l’ONU, on va tenir un paper rellevant en diversos processos de pau de l’Amèrica Central (El Salvador, Nicaragua, Guatemala i Haití), i en missions a l’Àsia Oriental i el Pacífic (Afganistan, Cambodja, Timor de l’Est, Papua Nova Guinea…). Va encapçalar la missió de les Nacions Unides a l’Afganistan entre els anys 2000 i el 2002 fins a exercir-hi com a representant de la Unió Europea aquell mateix any.

Anteriorment, havia ocupat el càrrec de director de les Nacions Unides a Nova York per a Àsia i el Pacífic. Vendrell va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2002 en reconeixement a la seva trajectòria com a mediador en conflictes internacionals a diversos continents.

El Parlament també li va atorgar l’any 2002 la Medalla d’Honor, distinció honorífica com a reconeixement per la seva trajectòria en defensa dels drets humans i de la pau, i especialment per la seva destacada intervenció com a representant de l’ONU en la pacificació de l’Afganistan.

El Govern incrementa un 50% les beques Canigó
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram