Amb seu a Edimburg, el Centre Català d’Escòcia -fundat per un grup de mares el 1998- ha tornat a agafar embranzida. “En aquest 2023 hem tornat a donar-li vida, ja que amb la pandèmia l’activitat havia quedat molt aturada, no es feia gairebé res”, explica Carreras a Exterior.cat. Així, les activitats que programa el Centre es divideixen en les regulars (converses en català -dos cops al mes- i trobades amb famílies mixtes o de catalans) i les esporàdiques (aquelles activitats tradicionals festives, des de la calçotada a la celebració de la Diada nacional de Catalunya).
“Quan vius a l’estranger és bonic conèixer altres cultures, però també és tornar a les arrels, i el Centre és un espai idoni”, diu Carreras. Però, a més d’incentivar la participació de catalans residents a Escòcia, “cada cop hi ha més gent que no és catalana que està interessada en la nostra cultura”, subratlla la presidenta. Com passa arreu, la calçotada continua sent la trobada més participativa de l’any.
El Centre i la colla castellera, units
Una de les decisions que ha pres la comunitat catalana d’Escòcia és incorporar la colla castellera Cardats d’Edimburg dins el Centre Català. “No tenia cap sentit anar per separat, quant a més la majoria participàvem en les activitats d’un i de l’altre. Ara, junts, compartim i potenciem la cultura catalana a Escòcia”, assegura Carreras. Així, la nova junta del Centre compta amb una representant de la colla castellera.
Un altre dels actius amb qui el Centre Català d’Escòcia vol continuar sumant és la delegació del Govern català al Regne Unit. La setmana passada, el Saint Peter’s Community Hall d’Edimburg va acollir la festa de Nadal amb l’assistència de prop de dues-centes persones. Una festa itinerant -l’any passat va tenir lloc a Londres- que va comptar amb els ‘Cardats d’Edimburg’ i també els Castellers of London. La delegació va participar-hi i col·laborar-hi activament en l’organització de la trobada.
Escòcia forma part d’un Regne Unit que en aquest 2023 s’ha convertit en la segona comunitat catalana a l’exterior més àmplia del món amb 32.866 catalans i catalanes. La comunitat catalana a Escòcia es concentra, majoritàriament a Edimburg, tot i que també sumen els catalans residents a Glasgow i a Stirling. En aquest sentit, Carreras assegura que “un dels reptes que tenim com a associació per l’any 2024 és fer activitats més enllà d’Edimburg. Volem descentralitzar el Centre Català d’Escòcia”. Després de 25 anys de recorregut, la nova junta ha consolidat, de nou, el projecte català al nord del Regne Unit.
Relleu a la presidència del Centre Català d’Escòcia