La investigadora catalana fa gairebé 16 anys que viu a Suïssa [Foto: EPFL / Nicolas Righetti]

La catalana Anna Fontcuberta i Morral serà la nova presidenta de l’Escola Politècnica Federal de Lausana (l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne, EPFL), a Suïssa. A 49 anys, Fontcuberta és professora titular de ciència i enginyeria de materials de la mateixa institució. Així, prendrà el relleu de l’actual president de l’EPFL, Martin Vetterli l’1 de gener de 2025 i tindrà un mandat de quatre anys.

Anna Fontcuberta i Morral, que viu a Suïssa des de fa gairebé 16 anys, és convertirà en la primera dona que presidirà l’EPFL, una institució que va posar-se en marxa l’any 1855. Nascuda a Barcelona l’any 1975, va llicenciar-se en Física a la Universitat de Barcelona (UB) i, posteriorment, es va doctorar a l’École Polytechnique de Palaiseau (França). També ha estat investigadora visitant a l’Institut Tecnològic de Califòrnia a Pasadena, als Estats Units i a la Universitat Tècnica de Munic on va obtenir la seva acreditació en física experimental.

Anna Fontcuberta i Morral serà la primera dona que presidirà una institució que es va crear l’any 1855

A l’EFPL ha fet del seu laboratori de semiconductors el líder mundial en nanotecnologies sostenibles. És, també, cofundadora de la start-up Aonex Technologies. Anteriorment va ser al capdavant del servei de la Swiss National Science Foundation, de la qual és membre del comitè de gestió des del 2020. A més, treballa activament en diversos consells, comitès i organitzacions científiques.

“L’Escola Politècnica Federal de Lausana és un centre molt innovador a escala humana, on tothom es coneix, cosa que el fa tan especial”, ha assegurat Fontcuberta després de l’elecció feta pel consell federal de la institució. El president sortint, Martin Vetterli subratlla que “Anna Fontcoberta és una investigadora excepcional i, a més, ha crescut a l’entorn de l’EPFL”.

Els reptes que tindrà Fontcoberta com a nova presidenta de l’EPFL seran les limitacions pressupostàries, les inversions en intel·ligència artificial, l’augment del nombre d’estudiants tenint en compte els imprevistos vinculats a la política internacional.

Mor Silveri Kirchner Valls, fundador del Centre Català de Lausana
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram