Una comitiva de la Universitat de Coïmbra, en la seva visita a Biocat [Foto: Govern]

Una comitiva de la Universitat de Coïmbra és a Catalunya per tancar col·laboracions en les àrees de mobilitat i investigació acadèmica. En la visita, els acompanya el delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, qui des de la delegació juntament amb la col·laboració del Departament d’Universitats i Recerca i dels centres involucrats han dissenyat aquesta visita.

Un dels principals objectius de la visita és conèixer la gestió universitària catalana, així com les polítiques en matèria d’investigació del Govern amb diverses reunions amb el Departament d’Universitats i Recerca. La comitiva de la Universitat de Coïmbra està encapçalada pel vicerector de les Relacions Externes i Alumni, João Nuno Calvão da Silva.

El grup portuguès s’ha reunit amb Laura Román, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC); Maria Pia Moret, directora de l’Oficina del CIC; Aïda Díaz, cap del Pla d’Internacionalització del Departament; i Roger Cabezas, director de Projectes i Gestió del Coneixement dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA).

A més, també han visitat la seu de Biocat per conèixer els projectes d’innovació en la projecció de l’ecosistema català de Ciències de la Vida i Salut. Biocat és una inciativa publicoprivada de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona que identifica les necessitats de la Bioregió de Catalunya i implementa una estratègia per maximitzar el seu impacte econòmic i social. La visita ha anat a càrrec de la directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci, Núria Martí i la directora d’Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals, Montse Daban.

“Hem treballat per fer possible aquesta visita i estrènyer així la col·laboració entre Catalunya i Portugal, tant en el marc de la mobilitat acadèmica com de la investigació científica”, subratlla el delegat del Govern, Rui Reis

Un dels altres objectius de la visita és explorar col·laboracions amb les diverses universitats catalanes amb acords bilaterals tant en el camp de la mobilitat d’alumnes i docents com en la investigació, concretament en les àrees de Ciències, Biociències i Enginyeria. Amb aquesta intenció, visiten la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. En aquestes, es reuniran amb els vicerectors responsables de l’àrea d’Internacionalització.

“El viatge respon a un fort interès de la Universitat de Coïmbra en col·laborar amb els centres catalans, que des de la Delegació del Govern a Portugal hem copsat des del primer dia dels nostres contactes amb la institució. Des d’ençà, hem treballat per fer possible aquesta visita i estrènyer així la col·laboració entre Catalunya i Portugal, tant en el marc de la mobilitat acadèmica com de la investigació científica”, subratlla el delegat del Govern, Rui Reis. En aquest sentit, Reis es va reunir amb el vicerector João Nuno Calvão da Silva el passat febrer per iniciar les relacions amb el centre portuguès.

La Universitat de Coïmbra és una de les més antigues del món i un referent a nivell acadèmic i històric a Portugal. Hi estudien més de 25.000 alumnes (segons dades del 2020), repartits en tres pols i vuit facultats. La institució compta, a més, amb 18 museus entre les seves instal·lacions. Va ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO el juny del 2013.

Impuls de les relacions amb les universitats portugueses

La Delegació del Govern a Portugal ha construït relacions institucionals amb actors del sector universitari arreu de la geografia lusitana. A més de la Universitat de Coïmbra, s’inclouen universitats referents, com l’ISCTE i l’Escola Superior de Comunicação Social (Lisboa), la Universitat d’Évora (Alentejo) i l’Institut Politècnic de Viana do Castelo (Nord).

Aquestes relacions són imprescindibles per a la tasca d’estrènyer relacions entre centres catalans i portuguesos, un dels pilars d’acció de la Delegació.

La delegació del govern català a Portugal crea ponts amb la Universitat de Coïmbra
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram