Foto: Maria Cerezuela

El compte enrere exterior per conèixer el nom del pròxim president de la Generalitat (home, com sempre, a veure quan es farà el canvi històric) fa dies que ha començat. Des d’aquest passat dissabte 4 i fins al pròxim dijous 9 de maig la Catalunya exterior ja podem votar en urna, així com per correu postal, a condició que arribi a tot estirar el 7 de maig al consolat abans no sigui massa tard i volin els sobres cap al recompte català. Des de la derogació del vot pregat, la principal dificultat va desaparèixer. Però són molts els dubtes que han sorgit i es repeteixen algunes incidències i irregularitats que s’arrosseguen elecció rere elecció. L’objectiu de l’article és aclarir dubtes, donar solucions i alguns trucs, trencar vells mites i, sobretot, facilitar així la participació de la Catalunya exterior perquè pugui votar tothom qui ho desitgi.

LA CATALUNYA EXTERIOR SOM FORÇA MÉS QUE QUATRE GATS. Un xic de context: de les prop 386.000 ciutadanes i ciutadans de la Catalunya exterior registrada als consolats espanyols, unes 300.000 (294.508 per ser exactes, dels quals uns 228.000 per la circumscripció de Barcelona, per cert) tenim dret de vot a la convocatòria electoral catalana d’aquest diumenge 12 de maig. Un parèntesi petit, però necessari aquí: m’agradaria recordar-vos que les 415.000 catalanes i catalans que viuen a qualsevol regió de l’Estat fora del nostre país NO tenen dret de vot. I que sí que el té el rebesnet d’aquell que va anar a fer les Amèriques o emigrar per la guerra civil i que s’ha nacionalitzat via Ley de Memoria Democrática per obtenir així el passaport d’entrada a Europa, aquest SÍ que té dret de vot tot i no saber res de la política catalana ni lligam emocional amb el nostre país. Coses de la legislació actual que algun dia caldrà reformular, tant per uns sense coneixements ni lligams amb el país dels seus avantpassats llunyans, com per als altres, deixant triar per exemple a un català resident a Galícia si vol continuar votant també al seu país d’origen, Catalunya, que sigui una elecció lliure del ciutadà en una democràcia plena. En tot cas, sumant registrats a l’exterior i no registrats als consolats, fa anys que insisteixo que si ens reuníssim tots faríem la segona ciutat de Catalunya just després de la capital, Barcelona.

Aquest cap de setmana tornaven a sorgir diverses queixes de votants a qui els funcionaris del consolat havien OBLIGAT a omplir a mà l’espai precedit per “REMITENTE” al revers del sobre dirigit a la Junta Electoral que conté el vot emès

I hi afegeixo: sumant-hi tots aquests altres catalans repartits per l’Estat, rondem molt probablement el milió de catalanes i catalans de totes les edats que vivim a l’exterior de les fronteres estrictament del país. Un milió no som pas pocs si tenim en compte els 8 milions que té el país, oi? A tall d’anècdota, dels registrats com a residents permanents al cens electoral exterior (que, repetim, no som ni molt menys tots els qui residim a fora, cal multiplicar com a mínim per 2 els europeus per la proximitat amb Catalunya, Schengen, i el rebuig per registrar-se a cap consolat espanyol), destaquen al rànquing els prop de 40.000 a l’Estat francès (molts dels quals a Catalunya Nord), uns 29.000 a l’Argentina, uns 23.500 al Regne Unit, uns 22.000 tant als Estats Units com a Alemanya, uns 15.000 a Suïssa i a Andorra, uns 11.500 al Brasil, uns 7.800 a Bèlgica…

Foto: Freepik

COMPTE AMB ELS HORARIS ESPECIALS CONSOLARS PER AL VOT EN URNA I AMB LES DATES LÍMIT. Aquest cap de setmana s’ha iniciat el vot en urna als consolats, vot que se sumarà als sobres de vots que, gota a gota ja van arribant-hi per correu. El vot en urna dissabte, diumenge i entre setmana fins dijous 9, això sí que està limitat però a certs horaris especials. I aquí rau una primera dificultat: cada consolat decideix el seu propi horari de votació. En un consolat ens deixen votar només de 10 a 12 h, d’altres d’11 h a 13 o 14 h, i així anar fent segons la conveniència de cada equip. El truc essencial per no badar és consultar el web del consolat que us correspon. Problema: els webs dels consolats, sovint, no tenen la informació ben organitzada i a vegades has de fer 5 o 6 clics fins que arribes, amb sort, a descobrir els horaris especials per als diferents dies. Són horaris canviants, de matí i o tarda, segons consolats i països. Per tant, alerta amb això perquè no és fàcil, sovint queda amagat.

Una idea per a l’administració catalana: tant de bo les delegacions del Govern de la Generalitat s’animin a informar d’aquest detall imprescindible als consolats repartits per l’àmbit geogràfic que cobreixen per així assistir millor als milers de catalanes i catalans que hi viuen, almenys de cara a les eleccions europees. No hi ha res més frustrant que fer tot un camí, sovint llarg, per arribar-te a una oficina pública per fer una gestió tan important com votar, confiant en l’horari habitual, i trobar-t’ho tancat i que ja has fet tard.

“Una de les principals dificultats que continua tenint a ciutadania en l’exercici del seu vot exterior és quan no arriba el certificat censal, imprescindible per votar. L’única solució en aquest cas per qui no el rebi a casa, és personar-se al consolat corresponent i demanar-ne una còpia el dia que s’hi va a votar”

Pel que fa al vot exterior per correu, que acaba essent l’única opció a països de gran extensió o quan no es viu prop del consolat, és imprescindible que el sobre arribi al consolat a tot estirar el 7 de maig. Si no, farà tard per sumar-se a l’enviament per valisa diplomàtica que ha de fer el consolat perquè tots els sobres arribin a temps al recompte. Els vots que arriben més tard quedaran automàticament descartats ja que no agafaran el vol cap a la Junta Electoral.

DESCÀRREGUES EN LÍNIA DE PAPERETES, SÍ. PERÒ COM?  Aquestes són les primeres eleccions al Parlament de Catalunya on ens podem descarregar per internet les paperetes per votar, de manera que les té a disposició sempre, les rebi o no a temps per correu postal. Tanmateix, fruit de la pràctica novetat, els primers dies de votació exterior per correu van sorgir diversos dubtes sobre les paperetes. “Un cop descarregada i impresa la papereta que escullo, l’envio en A4 tal qual surt impresa? O bé l’he de retallar com si fos una papereta de debò, així allargada, com haurien d’arribar i com vota tothom? Em penalitzaran si ho faig de la manera que no toca?”. Aquesta ha estat una de les preguntes recurrents d’entre totes les rebudes.

Consultada la Junta Electoral, la resposta ha estat que el format de la papereta de vot NO penalitzarà el votant. L’únic que penalitzaria seria modificar la llista o que no aparegués completa. Però tant si envieu la llista triada impresa en A4, com en format vertical, com en el format a disposició als consolats o rebut a casa, serà vàlid sempre que sigui l’original. De cara a següents eleccions, seria important que l’administració informi molt millor la ciutadania sobre aquesta qüestió per acabar amb les incerteses.

DESCÀRREGUES DE CERTIFICATS CENSALS SÍ, PERÒ NO SERVEIXEN PER A VOTAR.  Una de les principals dificultats que continua tenint a ciutadania en l’exercici del seu vot exterior és quan no arriba el certificat censal, imprescindible per votar. Amb els anys, l’INE ha fet millores al seu web. I avui existeix la possibilitat, descarregant-se’n l’aplicació al mòbil, de consultar via Sistema Cl@ve o DNI electrònic, i posterior doble validació per SMS, de consultar en línia la inscripció censal i d’obtenir-ne fins i tot una còpia en PDF. El problema? Doncs que el document duu expressament una anotació ben visible indicant que aquest NO serveix per a votar. Acordarem que no té cap lògica posar a disposició d’un document d’ús personal després de posar tots els passos de seguretat. Però ara mateix, és així. Com a suggeriment, de nou, seria molt útil que l’administració i els partits que vulguin millorar les condicions de vot exterior reclamin a l’INE que el certificat censal aconseguit en línia formulari SÍ que serveixi per votar, facilitant així la participació de la ciutadania.

Sense certificat, no es pot votar per correu. L’única solució en aquest cas per qui no el rebi a casa, és personar-se al consolat corresponent i demanar-ne una còpia el dia que s’hi va a votar. Prèvia firma de formulari d’autorització, la còpia del certificat li serà lliurada, de la mateixa manera que trobarà paperetes i sobres al punt de votació.

Foto: Freepik

JA NO ÉS OBLIGATORI OMPLIR L’ESPAI “REMITENTE” DEL SOBRE AMB VOT DIRIGIT A LA JUNTA ELECTORAL.
Aquest cap de setmana tornaven a sorgir diverses queixes, des de Melbourne (Austràlia) fins a Roma (Itàlia) de votants a qui els funcionaris del consolat havien OBLIGAT a omplir a mà l’espai precedit per “REMITENTE” al revers del sobre dirigit a la Junta Electoral que conté el vot emès. Aquesta és encara una errada habitual: la invenció de normativa avui ja inexistent. Fins a l’etapa de l’antiga llei electoral, aquest era un pas obligatori indicat a les instruccions per a votar. Amb les noves instruccions rebudes per part de votants i distribuïdes amb més detall encara entre el funcionariat dels consolats, aquesta indicació ha desaparegut. Per tant, s’ha acabat, normativa en mà, amb l’escàndol que suposava haver d’identificar amb el teu nom i adreça postal el revers del sobre que s’introduïa a l’urna. Això causava l’anormalitat que en tot moment el sobre amb el teu vot fos perfectament identificable a l’urna durant tots els dies que els sobres estaven al consolat, així com durant el viatge, l’arribada a Madrid i pas pel Ministeri, i posterior viatge fins a la Junta electoral.

“Fora positiu exigir un exercici de transparència en format informe públic on es pogués consultar, consolat a consolat i país a país, quin cens CERA i ERTA per a cada elecció, i sobre aquest cens, quants han votat en urna, quants per correu postal”

El truc per evitar-ho és reclamar al consolat que s’apliquin les instruccions tal com han estat redactades i no pas partint de normatives avui ja caducades, suggerint al funcionari de torn que rellegeixi el document tal com l’ha rebut internament. El principi d’anonimat és cabdal i genera desconfiança haver d’introduir les dades rere un sobre amb el nostre vot. Al capdavall, un cop identificat el votant perquè introdueixi el seu sobre electoral amb el vot, ningú n’ha de fer res d’identificar aquest sobre. Simplement, ha de quedar acumulat a la resta de sobres amb vots. Tant de bo les administracions exigeixin també l’aplicació de la nova normativa almenys de cara a les eleccions europees.

ACABAR AMB LA DESCONFIANÇA DEL SISTEMA RECLAMANT LA TRANSPARÈNCIA PLENA EN ELS RESULTATS DE VOT EXTERIOR. Per últim, un truc per a les administracions i el partit, per aconseguir entre tots incentivar la participació en els futurs comicis en lloc de limitar-se a lamentar-se del mal funcionament del sistema actual marcat per les deficiències ja assenyalades. Cal reclamar a Exteriors i a l’INE un treball conjunt i la publicació d’un informe amb resultats detallats de la participació exterior. La situació actual, en la qual alguns consolats penja la participació i el cens al web, d’altres allà al suro pel passadís de l’edifici, d’altres res de res, el que obté és continuar generant dubtes. Algú es pot imaginar que no hi haguessin resultats electorals detallats, poble a poble de Catalunya? Seria un escàndol. I generaria molta desconfiança en el sistema.

Fora positiu, doncs, exigir un exercici de transparència en format informe públic on es pogués consultar, consolat a consolat i país a país, quin cens CERA i ERTA per a cada elecció, i sobre aquest cens, quants han votat en urna, quants per correu postal, quants sobres s’han descartat als consolats i per quins motius. Finalment, quants sobres s’han enviat al recompte, i en el cas que hi hagi remeses que no hagin arribat a temps al recompte, per quins motius. I que hi hagués conseqüències en aquest darrer cas, considerant-ho obstrucció al dret de vot, fonamental en tot sistema democràtic.

Tant de bo tots aquests trucs i suggeriments puguin ajudar a votar i a recuperar la confiança de la Catalunya exterior en el vot exterior.

Per una Catalunya Exterior com a nova circumscripció electoral
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram