Els catalans i catalanes residents a l’estranger tindran dret a l’assistència pública, segons el projecte de llei d’Universalitat del Sistema Nacional del Salut (SNS). Així ho va aprovar ahir el Consell de Ministres del govern espanyol. El projecte legislatiu també s’adreça a aquells ciutadans que es desplacen temporalment al territori estatal, també els familiars.
El projecte de llei també preveu l’extensió dels drets de protecció de salut i atenció sanitària a ascendents (pares, avis) reagrupats per familiars que ja tenen dret a la sanitat pública. Aquesta mesura s’aplica sempre que no hi hagi una obligació de pagament de tercers.
Pel que fa a la prestació farmacèutica, també s’incorporen al sistema en les mateixes condicions que la resta de la població, de manera que no hagin d’afrontar el cost total dels medicaments. El projecte legislatiu també restableix la “cartera comuna de serveis única”, que integra diverses classes de serveis d’assistència i garanteix que no es puguin implementar nous copagaments.
L’executiu espanyol -que lidera el PSOE- esmena la llei que va introduir el govern del PP de Mariano Rajoy el 2012, que va expulsar prop de 750.000 persones de l’atenció mèdica gratuïta. “La llei que va introduir el PP anava en contra del codi deontològic dels mateixos professionals sanitaris, que no podem excloure a ningú ni negar-los l’assistència. Aquesta llei posa al nostre país a la vanguardia en la defensa dels drets humans”, ha assegurat la ministra de Sanitat del govern espanyol, Mónica García.