Foto: Metges de Catalunya

Set de cada deu metges interns residents (MIR) que s’estan formant en unitats docents catalanes s’han plantejat marxar a l’estranger un cop obtinguin el títol d’especialista i menys de la meitat (39%) no es veu treballant al sistema sanitari públic d’aquí a deu anys. Així ho mostra una enquesta realitzada pel sindicat Metges de Catalunya (MC), en què han participat 767 residents de totes les demarcacions.

La càrrega de treball, que el 68% dels enquestats defineix “entre aclaparadora i molt aclaparadora”, destaca com a principal factor negatiu de l’exercici professional. El 81% dels enquestats tenen jornades que superen les 48 hores setmanals.

L’enquesta també mostra que el 40% dels residents no pot fer el mínim legal de 36 hores setmanals de descans ininterromput i el 18% sosté que ni tan sols té assegurat el descans de 12 hores entre el final d’una jornada i l’inici d’una altra.

L’estudi d’opinió, del sindicat Metges de Catalunya, mostra que la càrrega de treball és el principal factor negatiu

“Tenim vocació i som conscients que estem en una etapa d’aprenentatge, però també tenim vida i projectes personals. A més, veiem la sobrecàrrega dels adjunts, que no és inferior a la nostra”, explica Marc Albiol, resident de tercer any i promotor de l’enquesta, en declaracions recollides pel sindicat, majoritari entre el col·lectiu.

En aquest sentit, el 77% dels MIR experimenta problemes d’equilibri entre la feina i la vida personal. “Això es tradueix en un estat permanent d’estrès i malestar emocional per no arribar a tot”, adverteix Mercè Gil, resident de quart any.

El secretari de residents i joves facultatius de Metges de Catalunya, Àlex Mayer, afirma que la tendència a buscar sortides professionals fora del sistema públic és “creixent i preocupant”, però matisa que “no vol dir que tots acabin marxant”.

El 48% dels metges barcelonins han fet escala a l’exterior per a formar-se
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram