La candidata d’ERC el 9-J, Diana Riba, amb la portaveu d’ERC, Raquel Sans [Foto: Natàlia Segura / ACN]

ERC demanarà a la Comissió Europea un “acord de claredat europeu” després de les eleccions del 9 de juny juntament amb corsos, bretons i escocesos. Així ho ha anunciat la candidata d’ERC pel 9-J, Diana Riba, en la presentació aquest dilluns del seu programa electoral. Tot i que l’independentisme català ha perdut la majoria al Parlament, Riba assegura que no estan “sols” ni són “una minoria” a la Unió Europea. “Tenim la voluntat de molts pobles”, ha dit.

També continuaran “remant” per desencallar l’oficialitat del català a la UE, ha explicat. Del programa electoral destaca una proposta per prohibir els vols de distàncies inferiors a 650 km que tinguin alternativa ferroviària, la qual cosa implicaria prohibir el pont aeri Barcelona- Madrid. Tanmateix, Riba ha matisat que en aquest cas abans s’hauria de garantir que l’alternativa amb tren sigui “ràpida, freqüent i accessible”. “Primer hem de crear les condicions”, ha afegit.

Riba defensa prohibir el pont aeri Barcelona-Madrid quan hi hagi una via ferroviària “ràpida, freqüent i accessible”

En una roda de premsa a la seu del partit, Riba ha ressaltat deu propostes polítiques que porten al programa, entre elles un impost als béns i productes de luxe, augmentar el parc públic d’habitatge amb fons europeu o la creació d’un salari mínim europeu. Igualment, ha insistit a incloure clàusules de drets humans i mediambientals en els acords comercials de la UE amb tercers països com una manera per protegir els pagesos i ramaders catalans de la “competència deslleial” d’algunes importacions.

Entre les seves prioritats hi ha l’acord de claredat europeu: un marc legal a la UE que estableixi les condicions per exercir el dret a l’autodeterminació i la incorporació automàtica de nous estats formats per territoris que ja formen part de la UE. A banda, insistiran en l’oficialitat del català a la UE, una qüestió que compta amb el suport del govern espanyol, però que continua encallada al Consell de la UE per les reticències d’alguns països.

Diana Riba serà la candidata d’Esquerra Republicana a les eleccions europees
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram