Els Xiquets de Copenhaguen en l’actuació del seu desè aniversari [Foto: Xiquets de Copenhaguen]

Els Xiquets de Copenhaguen (Dinamarca) han celebrat, aquest dissabte, el seu desè aniversari amb la presència de més d’un centenar i mig de persones. La jornada ha començat al gimnàs de l’escola Nørrebro Park Skole, amb un espectacle casteller de dues hores de durada.

Els Xiquets de Copenhaguen han viscut la millor diada de la seva història. Així, han culminat el 3d6, el 4d6 amb agulla, dos pilars de 4 i el 5d6, que l’han aixecat per primer cop en la seva història. Acompanyats pels Castellers de Berlín, les dues colles han aixecat diverses estructures.

Més tard, a Maskinhallen, a Sundholmskvarteret, ha tingut un lloc un dinar comunitari amb l’assistència de la delegada del Govern als Països Nòrdics i Bàltics, Montserrat Riba, qui ha agraït els Xiquets de Copenhaguen i el casal català CatalansDK la seva feina feta en aquests 10 anys per la preservació i promoció de la cultura catalana, especialment a través dels castells. I també ha destacat la participació des Castellers d’Estocolm a la Diada, la primera on participen oficialment des de la seva creació.

En la trobada també hi ha assisit la presidenta del Casal català, Montserrat Estruch, i la presidenta dels Xiquets de Copenhaguen, Laia Poqui. Immediatament després va tenir lloc un dinar comunitari.

Søren Sandahl, l’impulsor casteller a Copenhaguen

L’any 2013, el danès Søren Sandahl va exportar la tradició castellera fundant els Xiquets de Copenhaguen. “En Søren va viure un any a Catalunya, va quedar fascinat per la cultura castellera i, de tornada a Dinamarca, va posar en marxa la colla”, diu Poquí. Des d’aleshores, agermanats pels Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Copenhaguen -que llueixen la camisa blau marí- no han parat de créixer.

Tots els diumenges, a Nørrebro Park Skole, els Xiquets tenen una cita obligada amb els entrenaments. “Lloguem el gimnàs d’una escola, i quan hi ha actuació previst, reforcem l’entrenament amb una sessió els divendres”, diu la presidenta. Els Xiquets actuen amb comptagotes. “Ens agradaria fer-ne més sovint”, admet Poquí. Quan ho fan la reacció dels danesos és molt significativa: “al·lucinen!”, rebla.

Els castellers de Berlín han actuat en la festa del 10è aniversari dels Xiquets de Copenhaguen [Foto: Xiquets de Copenhaguen]

D’aquests deu anys de recorregut, la pandèmia va ser un moment complex pels Xiquets. “Ens va fer aturar 15 mesos i la represa va ser feixuga”, recorda David Sabaté, integrant de la junta. “No és el fet de complir els deu anys, sinó com ho estem fent. Estem vivint el moment més dolç, ha crescut la massa social”, assegura.

Actualment, els Xiquets de Copenhaguen tenen al capdavant de la junta Laia Poqui, com a presidenta, i Sergi Gibaja, com a cap de colla. L’acte de celebració ha comptat amb el suport del Casal Català de Copenhaguen (CatalansDK) que ha estat vital per al suport de la colla en aquests deu anys d’història.

Andorra-Zuric-Copenhaguen: febre castellera arreu del món
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram