La consellera Serret, en un acte d’ERC de les eleccions europees [Foto: Natàlia Segura / ACN]

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret és una dels 300 militants d’ERC que han signat un manifest on demanen una “renovació general de la cúpula dirigent”. El text reclama conduir el partit cap a un model “més coral i col·lectiu, transparent i amb més participació de la base, l’estructura territorial i dels actius municipalistes”. Fa una crida a dissenyar per al congrés del 30 de novembre, un “procés de renovació”.

El text, que ha avançat ‘Nació’, el signen, entre altres, a més de Serret, la vicepresidenta, Laura Vilagrà; els consellers Roger Torrent, Ester Capella, David Mascort i Manel Balcells; Sergi Sabrià; Teresa Jordà, Ernest Maragall; Joan Puigcercós, Ernest Benach, Alba Vergés, Marina Llansana i diversos diputats, senadors i quadres territorials actuals.

El manifest es publica just un mes després de l’executiva extraordinària que va acabar amb l’anunci del president d’ERC, Oriol Junqueras, de dimitir -temporalment- del càrrec, i de Marta Rovira, que va explicar que deixaria la secretaria general després del congrés del 30 de novembre. Aleshores tan sols havien passat dos dies des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès -ja en funcions- anunciava que abandonaria la primera línia política, l’endemà de les eleccions al Parlament del 12 de maig.

El manifest que signen uns 300 militants d’ERC també consideren “urgent” entomar una renovació política que, a partir del testimoni de les “victòries ideològiques” empeses per ERC

També el signen altres personalitats d’ERC com Xavier Vendrell, Joan Manuel Tresserras, Marta Cid, Oriol Amorós, Joan Ridao o Josep Maria Reniu; 14 alcaldes i alcaldesses com Lluís Puig, Alba Pérez, Marc Aloy, Carlos Brull, Marc Candela, Núria Casanovas, Josep Casasses, Agustí Comas, Enric Forcada, Eloi Hernàndez, Nil Papiol, Sandra Marco, Jordi Parent, o Jordi Verdú. Així com el tinent d’alcalde a Girona, Quim Ayats, o el regidor d’ERC a Barcelona, Jordi Castellana. També hi consten desenes de regidors i l’exalcalde Pau Ricomà.

El text publicat aquest diumenge constata que el país “ha canviat”. I que, per això, la reflexió “profunda” i l’entrada “d’aire fresc” a ERC són “imprescindibles”. Els signants consideren que el congrés del 30 de novembre és una “finestra d’oportunitat” per culminar “revisió” que el partit té la “responsabilitat històrica” d’entomar per liderar el rearmament estratègic de l’independentisme i el catalanisme sobiranista republicà de base popular, tal com defensen.

Tot seguit, el text apunta un dels conceptes que ja havia utilitzat Rovira quan defensava una “transició tranquil·la”. El manifest defensa que és “imperatiu” repensar i modernitzar l’organització per enfortir-la. “Una indefugible transició interna tranquil·la ha de ser la llavor per a un nou impuls per esbossar un futur immediat guanyador. Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l’enorme capital polític acumulat els últims anys”, continua el text.

El manifest que signen uns 300 militants d’ERC també consideren “urgent” entomar una renovació política que, a partir del testimoni de les “victòries ideològiques” empeses per ERC, condueixi a nous consensos socials amplis per a l’exercici del dret a l’autodeterminació. Per això, els signants afegeixen que Esquerra ha de liderar els espais de reflexió estratègica per posar-la al servei del conjunt del moviment independentista i de la resolució democràtica del conflicte polític amb l’Estat mitjançant la negociació i el referèndum.

Meritxell Serret: “Junts està aïllat internacionalment”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram