Representants de grups de cultura popular catalana en l’acte de presentació de l’Aplec a L’Espai Línia [Foto: Maria Cerezuela]

L’Aplec internacional de la cultura popular catalana -que impulsa l’Adifolk– aplegarà més de 600 actuants de 25 grups en la 36a edició que tindrà lloc del 9 a l’11 d’agost a Prešov, una ciutat situada a l’est d’Eslovàquia, a tocar d’Ucraïna. En l’acte de presentació de l’Aplec que ha tingut lloc a a l’Espai Línia de Barcelona, el president d’Adifolk, Ivan Besora ha assegurat que “Prešov ens espera amb els braços oberts, des del primer moment s’ho va creure i va apostar per acollir l’Aplec com a gran esdeveniment d’aquest estiu”.

El president d’Adifolk ha agraït “el suport de les delegacions del Govern a l’exterior” perquè fan “de pont” amb les ciutats que tenen interès per acollir l’Aplec. “Any rere any, des d’Adifolk treballem perquè l’Aplec tingui més ressò, amb la seva màxima esplendor i qualitat per fer arribar les nostres tradicions arreu”, ha reblat.

“Cada cop hi ha més grups que volen participar en l’Aplec”, ha subratllat el director Víctor Duaigües

Mentrestant, el director de l’Aplec, Víctor Duaigües ha assegurat que “cada cop hi ha més grups que s’inscriuen per participar a l’Aplec, és molt bon senyal”. En la tria dels grups participants, el director ha deixat clar que “posem en valor la qualitat, ja que no només representem la cultura popular catalana, sinó el tarannà del país”. En aquest sentit, ha afegit que “és molt important que els grups representin totes les demarcacions del país, tothom hi té cabuda”.

De l’Aplec 2024 a Prešov, Duaigües ha avançat una de les novetats en la programació. Segons el director es tracta d’un “espectacle sobre el costumari català de Joan Amades que es visualitzarà en una pantalla LED gegant. Així vincularem tots els grups participants a l’Aplec”.

Krystina Schreiber: “Prešov comparteix els valors de Catalunya”

La delegada del Govern a l’Europa Central, Krystina Schreiber ha intervingut en un missatge enregistrat [Foto: Maria Cerezuela]

En el torn d’intervencions, la delegada del Govern a l’Europa Central, Krystina Schreiber ha assegurat que “Prešov és una ciutat fronterera, un punt on coincideixen diferents cultures i llengües que comparteix els valors de Catalunya, sent oberta a tothom, tenint molta diversitat i una mirada cap progressista cap al futur”. I ha afegit que “la cultura popular catalana crea vincles afectius entre les persones, fent-la una experiència compartida i enriquidora”.

Finalment, la directora general de Cultura de Prešov, Barbora Rusináková ha reconegut que acollir l’Aplec Internacional de la Cultura Catalana “serà molt especial” per a la ciutat de Prešov i ha reconegut que “és una gran oportunitat per presentar al públic d’Eslovàquia aquesta combinació excepcional de música i dansa, gaudir de la diversitat de cultures i experimentar noves propostes”.

En l’acte també hi han assistit el director general de la Catalunya Exterior, Rafael Caballeria; la diputada al Parlament de Catalunya pel PSC, Rocío Garcia; i l’editor del Grup Comunicació 21, David Centol.

Tres dies internacionalitzant la cultura catalana

Foto: Maria Cerezuela

Durant tres dies -del 9 a l’11 d’agost- el casc històric de Prešov s’omplirà d’exhibicions castelleres, mostres de dansa, gegants, bestiari festiu, balls de seguici, falcons, diables, concerts de música, ball folk, havaneres, ballades de sardanes, jocs tradicionals i puntaires. A més, hi haurà un concert conjunt de cant coral i una mostra de danses català i eslovac.

En l’acte hi ha assistit representants de les colles participants, des del Cor de Cambra de la Federació Catalana d’Entitats Corals, la Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona o els Gegants de la Pedrera de Barcelona.

A més, a Prešov durant el mes de juliol i fins que finalitzi l’Aplec Internacional es pot visitar a Hope, una exposició de l’activista i artista internacional de drets humans Beate Winkler. A més, s’hi presentaran els resultats dels tallers que l’artista català Eduard Ruiz va crear juntament amb nens i alumnes de Prešov, a la Galeria Caraffka. Aquest projecte l’organitzen conjuntament la delegació del Govern a l’Europa Central i la ciutat de Prešov.

En la presentació, s’ha visionat l’espot publicitari de l’Aplec 2024. L’acte de presentació ha anat a càrrec del periodista i director d’Exterior.cat, Quim Miró.

36 anys exportant la cultura catalana al món

El director de l’Aplec, Víctor Duaigües, el president d’Adifolk, Ivan Besora, i el director d’Exterior.cat, Quim Miró [Foto: Maria Cerezuela]

L’Aplec internacional s’ha convertit en un dels grans esdeveniments de la cultura catalana al món. Des de 1988 i de forma gairebé ininterrompuda (el 2020 es va haver d’ajornar per la pandèmia), Adifolk ha visualitzat la varietat cultural del país arreu.
Després de 36 edicions, l’Aplec s’ha dut a terme en 19 països, dels quals França i Itàlia són, amb 5 edicions, els països on s’ha celebrat més vegades. En el cas de França, a París (1989), Tolosa de Llenguadoc (1991 i 1997), Marsella (1994) i Grenoble (2011). I a Itàlia: Florència (1993), L’Alguer (2000 i 2021), Verona (2013) i Torí (2015). La segueix Àustria, amb tres edicions, a Tirol i Innsbruck (1998), Graz (2004) i Villach (2023).

L’Aplec internacional s’ha convertit en un dels grans esdeveniments de la cultura catalana al món

Fins a sis països comptabilitzen dues estades de l’Aplec: Països Baixos, a Amsterdam (1988) i Haarlem (2005); Alemanya, a Hannover (1995), Frankfurt i Main (2007); Dinamarca, a Copenhaguen (2001 i 2019); Suïssa, a Zurich (1990), Lausana (1999) i Luxemburg, en dues ocasions (1996 i 2009), a més de Catalunya, Perpinyà (2016) i Manresa (2018).

La resta han tingut lloc a Brussel·les, Bèlgica (1992); Manchester, Regne Unit (2003); Malmö, Suècia (2006); Tallinn, Estònia (2008); Cracòvia, Polònia (2010); Budapest, Hongria (2012); Timisoara, Romania (2014); Ostrawa, República Txeca (2017); Washington DC, Estats Units (2018).

73 grups i 2.247 actuants s’inscriuen a l’Aplec internacional 2024 de Prešov
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram