Una escena d”Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’ interpretada per Joan Carreras [Foto: Christophe Raynaud de Lage]

L’Institut Ramon Llull ha anunciat que 85 companyies catalanes tenen o tindran presència en escenaris de 23 països d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud amb 235 actuacions durant el 2024. A través d’una nova línia de subvenció per la internacionalització, l’IRL ha volgut incentivar la presència de companyies d’arts escèniques catalanes i balears a festivals i teatres internacionals de referència. La primera edició de la línia, dotada amb 800.000 euros, permetrà que les produccions arribin a certàmens com el Festival d’Avignon (França), Romaeuropa Festival (Itàlia), Seoul International Dance Festival (Corea del Sud), Singapore International Festival of Arts (Singapur), UP Festival (Bèlgica), Inteatro Festival (Itàlia) o Bildstörung d’Alemanya.

La nova convocatòria de línia de subvenció s’adreça a responsables de festivals i equipaments o circuits d’exhibició ubicats fora de l’Estat espanyol que tinguin interès en programar propostes artístiques catalanes

L’Institut Ramon Llull desplega una nova línia de subvenció per incentivar la presència catalana en festival internacionals

Segons han explicat en un comunicat, el resultat de la convocatòria reflecteix el “gran interès que hi ha pel teatre de carrer que es fa a Catalunya, amb una força creativa i una estètica pròpies que avalen festivals i equipaments consolidats d’arreu del món”. Han posat d’exemple el cas de Cratère Surfaces, Chalon dans la Rue i Festival de Rue de Ramonville de França, Tollwood Summerfestival i Bildstörung d’Alemanya, Helsingør Festival de Dinamarca, Sänafest de Noruega, Artisti in Piazza i Mostra de Artes de Rua de Sines de Portugal, Freedom Arts festival del Regne Unit, Spoffin Festival dels Països Baixos, Sziget Festival d’Hongria, Festival de Artes Cielos del Infinito de Xile, Spot Festival de Lituània, Singapore International Festival of Arts de Singapur, Festival Internacional de la Cultura de Boyacá i Festival Internacional de Teatro del Caribe de Colòmbia i Sibiu International Theater Festival de Romania.

El català, convidat d’honor a Colòmbia

A banda d”Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard) interpretada per Joan Carreras al Festival d’Avignon i ‘Qui som?’ de Baró d’Evel, l’IRL ha recordat que la dramatúrgia catalana també és protagonista, aquest estiu, a Colòmbia. Així, el V Encuentro Iberoamericano de Dramaturgia Punto Cadeneta Punto, que del 2 al 16 d’agost té lloc a diferents ciutats del país com Bogotá i Medellín, compta amb la llengua catalana com a convidada d’honor.

D’aquesta manera, es visibilitzarà la riquesa i la diversitat teatral de Catalunya a través d’una selecció de dramaturgs que duran a terme tallers, lectures dramatitzades i taules rodones. Es tracta de Guillem Clua, Joan Yago, Clàudia Cedó i Albert Tola.

La dansa de creació catalana continua mostrant la seva gran capacitat ’internacionalització, seguida del circ

La dansa de creació catalana continua mostrant la seva gran capacitat ’internacionalització, seguida del circ. En aquest sentit, es poden veure espectacles de dansa a Festival Sólodos Endanza (Costa Rica), Scène National du Sud d’Aquitaine (França) i Seoul International Dance Festival (Corea del Sud), entre d’altres. Pel què fa al circ, diferents companyies catalanes estan programades a UP Festival (Bèlgica), Festival Circolo (Països Baixos), Tendenza Clown Festival (Itàlia), Festival Internacional Vaudeville Rendez-Vous (Portugal) i Mirabilia International Circus & Performing Arts Festival (Itàlia).

Les escenes híbrides estan presents a importants escenaris italians com el Short Theatre, Inteatro Festival o la Triennale de Milano, i també al Festival Theater der Dinge d’Alemanya.

Finalment, el teatre català per a tots els públics és un referent internacional que viatjarà per les programacions de festivals com Pinokio Teatre (Polònia); FAER-Festival de Artes Escénicas de Rosario (Argentina), Chuncheon Puppet Festival (Corea) i Bangkok International Children’s Theatre Festival (Tailàndia).

Foto: Guillem Albà

L’Institut Ramon Llull impulsarà la recerca i l’especialització en estudis catalans a les universitats de l’exterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram