la vicepresidenta d’Òmnium, Marta Garsaball, durant la seva intervenció en la trobada a Barcelona [Foto: Òmnium]

Òmnium Cultural vol posar l’accent en la seva capacitat internacionalitzadora, i sobretot, connectar la Catalunya Exterior. Prova d’això és la trobada (la primera) amb una quinzena de socis d’Òmnium catalans residents a l’estranger, procedents de França, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, Suïssa i Suècia.

L’objectiu principal de la trobada va ser, segons la vicepresidenta d’Òmnium, Marta Garsaball, “generar un espai de trobada i diàleg sobre la construcció nacional i el paper que hi juga Òmnium”. Per això, “vam voler escoltar com viuen la catalanitat des de fora, quines són les seves experiències i reptes principals vivint a l’estranger, quines són les seves preocupacions i inquietuds”.

Les qüestions que van posar sobre la taula els socis assistents a la trobada van ser, entre altres, propostes per fer activitats audiovisuals i culturals en català pels nens i nens, de promoció de la llengua, de recopilar llistats de proveïdors de llibres en català, de productes gastronòmics catalans i també d’una xarxa col·laborativa d’habitatge arreu del món per catalans a l’exterior.

“Ens van transmetre moltes ganes de col·laborar amb Òmnium, d’impulsar projectes compartits des de l’exterior”, subratlla la vicepresidenta Marta Garsaball

En aquest sentit, Garsaball ha subratllat que “volem cuidar i escoltar les persones sòcies que viuen a l’exterior” i “establir un espai d’intercanvi i de diàleg regular” perquè “valorem molt la seva perspectiva i la voldríem seguir incorporant a la nostra acció exterior”.

Òmnium va agrair-los el suport dels catalans i simpatitzants a l’exterior en la visibilització de les lluites per la llengua i cultura catalana, i pel dret a l’autodeterminació, i també el seu suport a les causes obertes contra l’independentisme.

Desgranen l’acció internacional

Foto: Òmnium

Durant la trobada, Òmnium va presentar la seva acció internacional que passen per la incidència política i denúncia de vulneracions de drets a organismes internacionals i la incidència pels drets lingüístics del català com a llengua minoritzada a Europa. A més, la defensa jurídica i social dels batlles de Catalunya Nord jutjats per permetre la utilització del català als plens dels seus ajuntaments.

En aquests darrers anys, Òmnium ha internacionalitzat alguns dels seus projectes, en alguns casos en col·laboració amb entitats catalans a l’exterior com per exemple els casals catalans: des d’El VOC – Festival Òmnium de Curtmetratges (que el 2025 s’hi sumaran lectorats de català d’arreu del món); el Sambori, que, per primera vegada, s’hi ha sumat l’escola del casal català de Berlin i que l’entitat vol comptar amb més escoles catalanes d’arreu del món.

Garsabal reconeix que “era el primer cop que fèiem una trobada així, i estem molt satisfets per l’interès que van mostrar tots els assistents. Ens van transmetre moltes ganes de col·laborar amb Òmnium, d’impulsar projectes compartits des de l’exterior”.

Òmnium Cultural compta amb 1.498 socis internacionals, més de la meitat van associar-se el 2019 durant el judici del procés.

Els Premis VOC d’Òmnium Cultural més internacionals
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram