El guanyador del premi Miquel de Palol Josep-Anton Fernández [Foto: Gerard Vilà / ACN]

El filòleg i director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep-Anton Fernández ha estat el guanyador del 47è Premi Miquel de Palol de poesia. Ho ha fet amb ‘L’estranger a casa’ un poemari on Fernández relata “les fronteres interiors que ens converteix en estrangers a tots nosaltres”. L’autor ha volgut posar en context la coberta del llibre, on s’hi veu una pintura abstracta, que, diu, expressa “l’estranyesa de sentir-se de fora interiorment”.

Fernández ha reivindicat la poesia com un gènere que a través de la pròpia paraula permet accedir a la mateixa “connexió desconeguda”. El poeta ha parlat de dos dels poemes que apareixen al recull. D’una banda el que parla d’un oncle que mai va conèixer i que va morir al camp de Mauthausen. Això, diu Fernández, li ha produït “una marca interior” que necessita posar negre sobre blanc.

El poemari de Fernández relata que “les fronteres interiors que ens converteix en estrangers a tots nosaltres”

La mort de la seva mare ha estat l’altre poema que ha reivindicat i que és “un fil conductor i una base” sobre la que pivota tot el llibre. En aquest sentit, Fernández ha explicat ‘Lestranger a casa’ el va escriure “molt ràpid” per la situació personal que anava vivint. “A mi em costa molt escriure, però aquell mes d’agost no paraven de sortir les paraules. La pèrdua d’una mare deixa un forat molt gran i per això li dedico el llibre”, ha reblat. L’autor no s’ha definit com un “vers lliure” ja que per a ell la mètrica es una manera de “vehicular la paraula i permetre que flueixi el desig”.

L’Association française des catalanistes, Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Cultural
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram