
La maresmenca a la seu de l’ESA [Foto: cedida]
Lebron, establerta a Bèlgica, explica a Exterior.cat que és l’única representant europea de Redwire, una firma on va unir-se cap al 2019. Llicenciada en Traducció i Interpretació i amb un màster en lingüística forense per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és la responsable de màrqueting i comunicació de Redwire. Tot i que ara suposa part de la seva feina, l’espai ha estat sempre un hobby per a ella: “quan vaig veure la pel·lícula d’Apol·lo 13 em va impressionar molt i vaig començar a investigar sobre el tema i a oferir-me com a voluntària”. Així va arribar a l’associació WIA-Europe i a organitzar esdeveniments relacionats amb l’espai.
“Estic molt contenta, perquè a Redwire puc parlar de l’espai”
L’any clau, però, va ser el 2019, quan va començar a formar part de Redwire, una companyia nord-americana de tecnologia d’infraestructures espacials i fabricant aeroespacial. A Bèlgica hi ha ubicada la delegació d’espai i va ser el lloc ideal per a Lebron, que va arribar al país per motius personals. “Em passo la vida escrivint i estic molt contenta on soc, perquè puc parlar de l’espai”, confessa.
El seu rol a l’equip de comunicació passa per explicar, amb un llenguatge menys difícil d’entendre, el que fa la companyia. Tot plegat, i sumant-ho a la seva passió per tot el que passa a l’espai, l’omple: “estic molt feliç, m’encanta veure-ho en primera persona i poder fer la traducció cap al món exterior”.

Marta Lebron, amb l’equip de comunicació de Redwire [Foto: Cedida]
Lebron va marxar de Catalunya el 2018 i admet que durant aquests sis anys ha començat a fer-se seu el mode de treballar que existeix a Redwire, amb el segell nord-americà, i diferent del català i de l’europeu. Explica que “he fet un canvi de mentalitat i ha estat una gran aventura” i observa tot el que s’està fent a Catalunya amb optimisme. Això sí, subratlla, “ens ho hem de creure, de vegades el problema és que no ho expliquem bé i hauríem d’agafar una mica de l’actitud dels nord-americans, vendre-ho bé”. Pel que fa al sector espacial català, opina que “ha millorat molt, abans estava tot molt parat i ara s’hi ha donat una empenta i s’està creant comunitat, això aporta molt de valor”.
“El sector espacial català ha millorat molt, ara s’està creant comunitat i això aporta molt valor”
El llançament de la missió Hera està programat per al dilluns 7 d’octubre a les 16:52 h (hora catalana), però tindrà una finestra d’enlairament que s’allargarà fins al diumenge 27 d’octubre. L’ESA confia a arribar a temps per llançar-la, tot i les últimes anomalies que ha patit el coet Falcon 9, a bord del qual hi anirà.
Estel Blay guanya el premi Inspirational Award 2024