
Tres joves observant un dels plafons de l’exposició dedicada les icones LGTBIQ+ catalanes a Guayaquil [Foto: Neus Tuset / cedida]
Entre les homenatjades s’hi troba Oriol Pàmies, cofundador de la xarxa social Moovz i defensor de la diversitat en el turisme LGTBIQ+; Maria Mercè Marçal, una destacada poeta i activista feminista que va abordar temes com l’amor entre dones i la maternitat; i Miquel Missé, investigador i consultor en polítiques de diversitat sexual, que treballa per promoure una cultura crítica del gènere.
També destaca Maria Giralt, pionera del moviment LGTBI a l’Estat espanyol, que va combinar la seva militància amb una carrera empresarial vinculada a la comunitat; la poeta i novel·lista Eva Baltasar, qui ofereix una mirada íntima sobre el lesbianisme i la maternitat en les seves obres Permafrost i Boulder. La cantant catalana Mónica Naranjo, amb un gran èxit a l’Estat espanyol i i Mèxic, que ha estat activista pels drets LGTBIQ+ i una icona musical de gran influència.
Entre les homenatjades s’hi troben Maria Mercè Marçal, Maria Giralt, Eva Baltasar o Mónica Naranjo
Finalment, Jordi Petit, activista històric contra la dictadura franquista, va ser clau en la legalització de les associacions LGTBI i en la lluita contra el VIH/sida. Cofundador de la Coordinadora Gai-Lesbiana, també va tenir un paper destacat en l’International Lesbian and Gay Association (ILGA) i va rebre la Creu de Sant Jordi el 2008 pel seu compromís amb els drets civils.

Els promotors de l’exposició en l’estrena de la mostra [Foto: Neus Tuset / cedida]
L’exposició no només ret homenatge a aquestes figures emblemàtiques, sinó que reafirma el compromís del Casal Català de Guayaquil com a espai d’expressió segura i inclusiva. En recuperar la memòria d’aquests icones i referents, el Casal contribueix a preservar i difondre la història i la cultura LGTBIQ+ de Catalunya, deixant un llegat per a les futures generacions.
El festival de cinema català a Guayaquil programa tres pel·lícules