La maltesa Roberta Metsola, en una intervenció a la cambra [Foto: Unió Europea]

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha demanat al grup de treball de Llengües dels Ciutadans i Serveis Lingüístics que estudiï la petició del govern espanyol de permetre l’ús del català, el basc i el gallec a la cambra comunitària. Segons confirmen fonts parlamentàries, Metsola ha encarregat al grup -del qual formen part els eurodiputats del PP Esteban González Pons i del PSC Javi López- que faci una proposta tenint en compte l’impacte tècnic, logístic i econòmic que comportaria oficialitzar les tres llengües cooficials de l’Estat a l’Eurocambra. Es tracta de la primera vegada que Metsola atén la petició feta pel govern espanyol.

El moviment de Metsola arriba després que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, fes arribar per carta a la presidenta del Parlament Europeu una nova petició perquè aquesta permeti l’ús del català, el gallec i el basc a l’Eurocambra.

Coincidint amb el ple que se celebra aquesta setmana a Estrasburg, Metsola ha traslladat aquest dilluns en una reunió de la Mesa de l’Eurocambra la petició feta pel govern espanyol. Fonts parlamentàries han explicat que la presidenta del PE ha demanat al grup de treball de Llengües dels Ciutadans i Serveis Lingüístics que estudiï l’impacte, tant a nivell tècnic com econòmic, de permetre l’ús de les tres llengües cooficials i que, posteriorment, traslladin una proposta a la Mesa.

Metsola encarrega al grup de treball sobre llengües que faci una proposta arran de la petició del govern espanyol

El grup de treball a qui Metsola ha encarregat l’anàlisi es va constituir el passat mes de setembre, expressament per aquesta legislatura del Parlament Europeu. Està format per cinc vicepresidents de l’Eurocambra, entre els quals Javi López (PSC) i Esteban González Pons (PP). El presideix el liberal eslovac de Renew Martin Hojsík, i en formen part també un representant de l’Esquerra, l’eurodiputat francès Younous Omarjee, i una eurodiputada de la ultradreta de Conservadors i Reformistes per Europa (ECR), la italiana Antonella Sberna.

El grup de treball, segons expliquen les mateixes fonts, sol·licitarà la informació necessària als serveis tècnics de l’Eurocambra sobre l’impacte de l’ús del català, el basc i el gallec a nivell econòmic i logístic. El resultat d’aquest estudi serà una proposta que el grup de vicepresidents portarà a la Mesa del Parlament Europeu. Per ara, les fonts consultades han evitat pronunciar-se sobre quan es podria tenir elaborada la proposta.

Per tal que l’ús de les tres llengües cooficials de l’Estat sigui una realitat a l’Eurocambra, la presidenta Metsola hauria de portar la qüestió a votació de la Mesa.

Duch reivindica una Catalunya que “reforci el seu lideratge econòmic” dins la Unió Europea
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram