
Els assistents en el darrer Congrés de l’associació [Foto: AFC]
Liderada per Immaculada Fàbregas, l’Association française des catalanistes acaba de ser distingida amb el Premi Internacional Ramon Llull en la seva modalitat de Catalanística i a la Diversitat Cultural que atorguen conjuntament la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. “Aquest premi ens fa molta il·lusió, i ens esperona a continuar la nostra tasca amb el mateix entusiasme que el primer dia”, assegura Fàbregas a Exterior.cat.
Fàbregas (Barcelona, 1964) és un referent en l’ensenyament del català a França, on va aterrar fa 25 anys a Rennes, i actualment és professora de Lingüística i Sociolingüística a la Université Bretagne Sud (Rennes). És presidenta de l’Association française des catalanistes des de fa sis anys i l’acompanyen Estrella Massip, com a vicepresidenta; Fabrice Corrons, com a secretari; Maria Llombart, com a tresorera i Michel Martínez, com a secretari adjunt.
“Tot i les vicissituds que té l’estat francès, aprofitem totes les escletxes per visibilitzar una llengua minoritària com és el català”, recorda la presidenta
Creada l’any 1991, l’AFC té un extens currículum catalanista en un país en què el català és llengua pròpia, però on el seu ús és molt limitat. “Hi som perquè estimem la llengua catalana, ens sentim plenament compromesos. Som lletraferits, multidisciplinaris. No vivim de l’associació, però ens hi deixem la pell”, assegura la presidenta. “Tenim una missió molt clara: promoure, defensar i difondre la llengua, la literatura i la cultura catalanes en l’ecosistema universitari francès”, assegura la presidenta. “Tot i les vicissituds que té l’estat francès, aprofitem totes les escletxes per visibilitzar una llengua minoritària com és el català”, recorda.

La presidenta Immaculada Fàbregas amb el mestre Eliseu Trenc [Foto: cedida]
Així, l’Association française des catalanistes té un compromís amb la internacionalització de la catalanística. “Tenim un repte de present i de futur: que una llengua minoritzada com és el català continuï tenint protagonisme en una societat cada cop més globalitzada”, subratlla Fàbregas. Una de les eines que està revitalitzant el català a França és la concessió, de periodicitat anual, una beca de recerca a joves investigadors d’universitats franceses que treballen sobre temes catalans. “Acompanyem i encoratgem els joves, i aquesta beca de recerca té molt bona acollida”, explica.
“Tenim un repte de present i de futur: que una llengua minoritzada com és el català continuï tenint protagonisme en una societat cada cop més globalitzada”, subratlla
Per mantenir viu l’ensenyament del català a les universitats, l’AFC treballa en col·laboració amb les universitats franceses (i també amb la Xarxa Vives), altres associacions científiques franceses (Société française des hispanistes et ibéro-américanistes) i internacionals (Fòrum internacional d’associacions de catalanistes) i organismes com l’Institut Ramon Llull, l’Institut d’Estudis Catalans o l’Instituto Cervantes. “És prioritari la suma de tothom”, subratlla.
Per complementar la seva missió, l’associació edita la publicació la Revue d’études catalanes (REC) a través de l’editorial Trabucaire de Perpinyà, ara en versió digital. La va iniciar l’expresident de l’AFC, Cristian Camps. “És un recull d’articles i reflexions al voltant de la llengua catalana en el nostre ecosistema que contribueixen a fomentar la catalanística”, diu Fàbregas.
Mentre a Catalunya l’ús del català (especialment entre els joves) està perdent pistonada, a França, entitats com l’Association française des catalanistes dediquen cos i ànima per mantenir i renovar constantment l’oferta d’estudis catalans a les universitats franceses.
La delegada del Govern a França presenta l’Espai Català Transfronterer a Estrasburg