
El conseller Duch, durant la seva intervenció a World in Progress Barcelona [Foto: Govern]
Pel conseller, Catalunya és un territori que pot “aportar visió” a la Unió Europea, defensant així la necessitat que Brussel·les tingui en compte la “perspectiva dels territoris” a l’hora d’elaborar els seus plans. En aquest sentit, i malgrat la crítica a la possible centralització dels fons de cohesió, ha celebrat que el nou col·legi de comissaris inclogui una cartera de cooperació al Mediterrani i una altra destinada a abordar l’habitatge.
El conseller critica la possible centralització dels fons de cohesió “amb preteses mesures de modernització” de la CE
Al mateix temps, Duch ha reivindicat que la Generalitat “pot fer moltes coses” a Brussel·les i Estrasburg per defensar els seus interessos, “especialment en aquells dossiers en què Catalunya disposa de competències exclusives o plenes”.
Per fer escoltar la seva veu “amb garanties d’èxit”, el conseller creu que cal buscar aliats “més grans”, sent el primer i principal el govern espanyol. “Nosaltres oferim [al govern espanyol] lleialtat institucional, sí, però també la demanem”, ha assenyalat. “Aquest Govern no només vol anar a Brussel·les a demanar o reivindicar, si no també a aportar idees, oferir solucions i compartir èxits en diferents àmbits i polítiques”, ha subratllat.
En línia amb les seves declaracions des que va ser nomenat conseller, Duch ha recalcat que Catalunya ha de tenir “veu pròpia” dins un projecte europeu que “reconegui la diversitat del territori” i ha presentat el país com un agent que vol ser líder en àmbits com la transició energètica, la innovació o la promoció dels drets socials. “Qualsevol camí que ens allunyi d’Europa serà un camí a desfer; volem consolidar la posició de Catalunya a la Unió com una ferma assegurança de qualitat democràtica”, ha resumit.
Duch reunirà els delegats i delegades del Govern a l’exterior la setmana que ve a Barcelona