
El conseller Duch durant la seva intervenció [Foto: Govern]
L’esdeveniment, organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i el Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), ha aplegat actors i experts de l’àrea euromediterrània per debatre sobre el “potencial polaritzador, deshumanitzador i radicalitzant” del conflicte al Pròxim Orient, amb l’objectiu de proposar solucions que contribueixin a la pau a la regió.
En el context d’una nova legislatura europea, Duch ha apostat per “reorientar” l’acció duta a terme a la Mediterrània per donar resposta a reptes com la crisi climàtica, la sobirania alimentària, la generació de llocs de treball o l’habitatge, “que tant està castigant les generacions més joves”.
El conseller celebra la “mirada reforçada” de la UE envers la Mediterrània, però critica la “manca de resultats” per aturar el conflicte al Pròxim Orient
En aquest sentit, el conseller ha celebrat la decisió de la presidenta de la Comissió Europea de crear una cartera per a la Mediterrània al col·legi de comissaris, així com l’impuls d’un nou Pacte per la Mediterrània i d’una Estratègia per a l’Orient Mitjà: “Són mostres d’una mirada reforçada d’Europa envers un espai estratègic per a la Unió”.
Duch constatat, però, les dificultats de la Unió Europea per posicionar-se de manera efectiva en el conflicte al Pròxim Orient i per assolir la pau a la regió: “Som crítics amb la manca de resultats per a aturar el conflicte i la violència desaforada a Gaza, a Israel i al Líban”, ha assenyalat.
El Govern reclama de nou un alto el foc immediat, sumant-se així a la posició expressada pel secretari general de Nacions Unides i per la Unió Europea. “Som conscients que tenim nous reptes (i també molts de pendents), però estic convençut que en aquest moment precís tots nosaltres compartim l’esperança que la pau torni a la Mediterrània. Aquest seria el major èxit assolible ara mateix, quan aviat es compliran 30 anys del Procés de Barcelona”, ha reblat.
Alhora, el conseller també ha lamentat “l’enduriment” del discurs de la Unió sobre el fenomen migratori, el tancament de fronteres i les polítiques de retorn.
Recuperar l’esperit de la Declaració de Barcelona

Foto: Govern
Com a resultat del debat, s’ha acordat una declaració conjunta i la creació d’un grup d’experts que presentaran recomanacions en el marc del 30è aniversari de la Declaració de Barcelona, el text fruit de la cimera euromediterrània celebrada a Barcelona el 1995 que tenia per objectiu fer de la conca mediterrània un àmbit de diàleg, intercanvi i cooperació que garantís la pau, l’estabilitat i la prosperitat.
Les sessions de la conferència, que han tingut lloc durant tot el cap de setmana, han abordat com el conflicte al Pròxim Orient condueix a la polarització i l’odi; la necessitat de “rehumanització” i de desradicalització, així com de la construcció de la pau; el rol de les dones en aquest context; i els discursos d’odi entre el jovent i a les xarxes socials.
Més de 200 persones han abordat com el conflicte al Pròxim Orient condueix a la polarització i l’odi; la necessitat de “rehumanització” i de desradicalització
Hi han assistit més de 200 persones, provinents majoritàriament d’organitzacions de la societat civil europea (70%) i del sud i est de la Mediterrània (30%), especialment implicades en el conflicte i en com combatre els discursos esbiaixats que en dificulten una solució.
La conferència de l’IEMed i el SEAE ha estat l’avantsala del novè Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM) que reunirà els ministres d’Afers Exteriors dels països membres de la UpM al Palau de Congressos de Barcelona. Abordaran els reptes regionals més urgents, i, en particular, la situació al Pròxim Orient.
El conseller Duch aposta per donar “embranzida” a l’elaboració d’un pla de país de pau