La recent visita del president de la Generalitat, Salvador Illa, a Brussel·les ha suposat un nou impuls internacional per a Catalunya. Després de més d’una dècada, la participació del president al Comitè de les Regions ha tornat a situar Catalunya al centre de l’escenari europeu. Aquesta intervenció, en català i carregada de simbolisme, ha posat de manifest la ferma voluntat del Govern de Catalunya de ser un actor rellevant en la construcció europea. L’aposta pel diàleg i la cooperació amb les institucions de la Unió reflecteix la determinació del país de reforçar els valors de pluralitat i diversitat que defineixen Europa.

La visita va coincidir amb la presentació per part del Govern de Catalunya del Pla Brussel·les, una eina estratègica que consolida aquest compromís europeu. Aquest pla no és només una estratègia de presència internacional, sinó una visió per a posicionar Catalunya com un referent en innovació, sostenibilitat i defensa de la diversitat. Catalunya no vol ser un mer receptor de polítiques europees, vol participar com a motor proactiu en la seva definició i construcció.

La visita va comptar amb una agenda d’alt nivell, inclosa una  reunió amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, on va destacar la voluntat del Govern de Catalunya de col·laborar estretament amb l’Eurocambra, i va defensar l’ús del català al Parlament Europeu. Un pas decisiu per garantir que la diversitat lingüística, un pilar fonamental de la identitat europea, també inclogui una llengua parlada per més de 10 milions de ciutadans.

“El viatge d’Illa a Brussel·les llança un missatge clar: Europa pot comptar amb Catalunya com a soci compromès i preparat per aportar solucions als reptes del continent”

Un altre punt culminant ha estat la participació en la jornada European Business Summit, on es va analitzar el futur de les inversions a Europa. El president Illa va subratllar el paper de Catalunya en el desenvolupament d’infraestructures clau com poden ser la fabricació de xips, un sector clau per a l’autonomia tecnològica d’Europa. La crisi global de subministraments ha evidenciat la necessitat urgent de reforçar les capacitats europees en la producció de semiconductors, i Catalunya està treballant per atreure inversions estratègiques en aquest àmbit. Amb la seva experiència en recerca i innovació tecnològica,  pot contribuir a fer d’Europa un líder global en tecnologia avançada.

En definitiva, aquest viatge no només representa una reafirmació de la vocació europeista de Catalunya, sinó que també llança un missatge clar: Europa pot comptar amb Catalunya com a soci compromès i preparat per aportar solucions als reptes del continent. Catalunya ha tornat.

Recuperem la influència constructiva de Catalunya a Europa
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram