Representants del projecte guanyador del Casal Català del Conflent rebent el Premi Ateneus [Foto: FAC]

El Casal del Conflent ha rebut dues distincions en els Premis Ateneu 2024 que promou la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC). L’associació de Prada de Conflent (Catalunya Nord) ha estat distingida amb el primer premi en la categoria Comunicació Associativa pel programa radiofònic ‘Aires del Conflent: la veu catalana de la comunitat’ i amb un accèssit pel projecte ‘Creixem junts, amb Els Pardalets’ en la modalitat temps lliure i valors de la categoria Premi Jove.

Aires del Conflent: la veu catalana de la comunitat

El Casal del Conflent s’ha adjudicat el primer premi en la categoria Comunicació Associativa pel programa radiofònic ‘Aires del Conflent: la veu catalana de la comunitat’. Presentat per Enric Balaguer, té com a objectiu donar veu i visibilitat a la gent del territori i difondre informació d’interès local. Compta amb convidats de tots els àmbits.

El jurat ha posat en valor la consolidació d’un espai radiofònic amb identitat pròpia, destacant la riquesa de les varietats dialectals del català de la Catalunya Nord; la connexió efectiva entre les activitats del Casal i les notícies locals, promovent el teixit social i cultural del territori; la inclusió activa de veus diverses; l’enfocament comunitari i associatiu; el treball col·laboratiu amb Ràdio Arrels, assegurant la sostenibilitat i l’arrelament  territorial del projecte;  l’accés obert als continguts a través d’internet i xarxes socials i la descentralització territorial.

Els integrants del Casal del Conflent, en els Premis Ateneu [Foto: Casal del Conflent]

‘Creixem junts, amb els Pardalets’

El Casal del Conflent s’ha adjudicat un accèssit en la modalitat temps lliure i valors de la categoria Premi Jove Memorial Ricard Julià. Es tracta d’una iniciativa conjunta del Casal del Conflent i l’Institut Mèdic Educatiu Els Pardalets, amb l’objectiu de fomentar la inclusió, la solidaritat i la participació activa dels adolescents del Conflent, a través de la cultura popular catalana.

Gràcies a aquest projecte, joves amb i sense necessitats especials comparteixen activitats com  tallers de capgrossos, balls, cercaviles, castellers i festes majors. Això els permet superar límits  personals, reforçar el sentiment de pertinença al territori i aprofundir en la pràctica de la llengua  catalana i les tradicions locals.

El president Illa reivindica “el rol dels ateneus com a garants del progrés cultural, social i democràtic de Catalunya”

En el seu discurs d’obertura de la gala dels Premis Ateneus, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reivindicat “el rol dels ateneus com a garants dels progrés cultural, social i democràtic de Catalunya”. “On molts cops no arribem des de l’Administració, els ateneus són la primera mà que es tendeix en forma de suport i aquí rau, justament, la vostra veritable singularitat: la proximitat i l’arrelament en el territori”, ha destacat el cap de l’Executiu.

Illa, que ha afirmat que el Govern s’ha marcat l’objectiu d’assolir el 2% del pressupost de la Generalitat en matèria cultural, va assenyalar que “els ateneus van ser refugis de saber i llavors de llibertat en temps de repressió, i avui en dia aquest esperit inconformista i transformador continua tenint un moviment als ateneus”.

Els guanyadors dels Premis Ateneu 2024 [Foto: FAC]

Uns premis amb trajectòria

Els Premis Ateneu reconeixen la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

Enguany, s’han presentat 70 candidatures d’un total de 60 entitats en les diferents modalitats del Premi: Premi Jove. Memorial Ricard Julià, Foment de la participació, Comunicació associativa, Creativitat artística i Treball en xarxa.

La gala, que ha presentat el periodista Xavi Canalías, s’ha celebrat al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona.

El Casal del Conflent de Perpinyà i el Cercle Català de Madrid, Premis Ateneus 2023
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram