Sota el lema ‘Per a la gent del demà’, la celebració del 50è aniversari començarà el 10 de juny del 2025 i acabarà el 10 de juny del 2026. Entre les propostes que formaran part de la programació, destaca ‘Intercanvis. Miró i els Estats Units’, una exposició organitzada per la Fundació Joan Miró i The Phillips Collection (Washington).
La mostra desplaçarà el focus habitual sobre França per situar els Estats Units com “un eix central en l’evolució artística de Miró”. Aquesta nova narrativa no només revisitarà el llegat de Miró, sinó que també destacarà la rellevància de moltes dones artistes de l’època, ha destacat des de la Fundació.
La selecció constarà d’unes 160 obres, tant de col·leccions nord-americanes i europees com del mateix fons de la Fundació Joan Miró, i inclourà obres tant de Miró com d’artistes de diverses generacions com Louise Bourgeois, Helen Frankenthaler, Lee Krasner, Arshile Gorky, Alice Trumbull Mason, Jackson Pollock i Mark Rothko, entre d’altres.
Tokyo Metropolitan Art Museum
El Tokyo Metropolitan Art Museum acollirà de l’1 de març al 6 de juliol, una gran mostra antològica dedicada a l’artista català titulada ‘Joan Miró’. L’exposició, comissariada per la Fundació Joan Miró i el Tokyo Metropolitan Art Museum, aplegarà un centenar d’obres que comprendran tota la trajectòria artística de Miró: els inicis a Barcelona, la seva època al París de les avantguardes i les influències que va rebre de les seves estades als Estats Units i al Japó.
Es farà de l’1 de març al 6 de juliol. “Serà la mostra més important de l’artista a Japó des de fa més de 60 anys”, ha indicat el director de la fundació, Marko Daniel.
“La mostra serà més important de l’artista a Japó des de fa més de 60 anys”, ha indicat el director de la fundació, Marko Daniel
S’han presentat altres exposicions com per exemple ‘Entre dos patis. El pas de Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz per l’Espai 10’, una mostra comissariada per Martina Millà que homenatja tres artistes que van exposar a l’Espai 10 de la Fundació en les dècades de 1970 i 1980. L’exposició farà una reconstrucció de les mostres següents: Paisatges (Fina Miralles, 1979), Escultures i dibuixos (Susana Solano, 1980) i Arenes (Eva Lootz, 1986).
‘Nous talents del videoart asiàtic’ presentarà les peces audiovisuals de l’artista taiwanès Musquiqui Chihying i l’artista indonesi Timoteus Anggawan Kusno, i el nou cicle de l’Espai 13, ‘com des d’aquí’, comissariat per Carolina Jiménez, reflexionarà a través de quatre exposicions sobre els vincles entre creació i lloc, i sobre el significat de conceptes com ‘casa’, ‘comunitat’ i ‘pertinença’.
Hong Kong embogeix amb l’obra de Joan Miró