“‘Tot a Europa’ aporta un to didàctic, obert i sensible als grans temes i debats europeus. Fem pedagogia de l’actualitat europea i quines repercussions tenen les decisions que es prenen a Brussel·les en la nostra vida quotidiana”, explica a Exterior.cat, Francesc Cruanyes.
El programa -que ja suma la seva cinquena temporada- va sorgir d’una idea del periodista Vicenç Sanclemente i amb el vistiplau del director de Ràdio 4, Pere Buhigas. “En cap cas vol ser un programa institucional o oficialista, sinó que com a periodistes intentem passar per la traductora allò que es cou al Parlament Europeu. Tenim la intenció de desburocratitzar Europa i simplificar la informació de cara a l’oient”, subratlla el periodista.
“Un espai com ‘Tot a Europa’ només es pot emetre en una emissora de servei públic i en català com és Ràdio 4”
Europa viu, actualment, entre dues ànimes: l’europeisme i l’euroescepticisme. “D’europeus en som tots i en fem bandera, però al mateix temps també carreguem contra les decisions que s’hi prenen i que generen euroescepticisme”, explica Cruanyes. ‘Tot a Europa’ és un programa de periodicitat setmanal. En aquest sentit, Cruanyes explica que “ara puc repensar i revisar molt més els continguts”.
L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) va distingir, a finals de 2024, ‘Tot a Europa’ amb una menció especial del Premi Ernest Udina. “És un reconeixement que ens ha generat molta il·lusió, sobretot perquè t’arriba des del propi ofici, en aquest cas, l’APEC. Es tracta d’una menció especial que posa en valor un producte amb un contingut molt específic, i que només es pot emetre en una emissora de servei públic i en català com és Ràdio 4”, assegura.
Una cara de referència informativa
Cruanyes -que a més de periodista és historiador de l’art- va ser durant molts anys la cara visible dels informatius de TVE a Catalunya, a banda de presentar espais de debat. Tot i el lideratge de TV3 a Catalunya, Cruanyes considera que “la funció de RTVE Catalunya no és batallar amb TV3, sinó oferir els millors continguts per a l’àmbit espanyol des de Catalunya”.
En la seva trajectòria professional ha combinat, majoritàriament, ràdio i televisió. Cruanyes va iniciar-se als serveis informatius de Ràdio Barcelona, de la Cadena SER. “Ràdio Barcelona va ser la meva escola de ràdio, és on vaig aprendre de veritat la professió. Personalment té un significat molt especial. Malgrat pertànyer a una cadena estatal i, per tant, molt espanyola, Ràdio Barcelona ha sabut conservar una finestra de catalanitat innegable”.
Francesc Cruanyes: “Ningú em recorda el meu pas per la política, continuo sent el periodista”