
Cuiners del restaurant barceloní Disfrutar, durant el servei [Foto: Maria Pratdesaba / ACN]
La ciutat francesa és la líder a Europa, Barcelona és tercera al continent –també per darrere de Londres (103)– i se situa primera a l’Estat, seguida de Madrid (37). A més, Hermanos Torres, Lasarte, Disfrutar i ABaC impulsen la ciutat a la setena posició del planeta en nombre de triestrellats, amb 4 del total de 148. Segons l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, la “cultura gastronòmica terriblement impregnada a tot arreu” i l’impacte del xef Ferran Adrià expliquen les xifres.
La gala de la guia Michelin del novembre passat a nivell espanyol va tornar a entronitzar Barcelona com a referència de l’alta gastronomia, amb 39 estrelles en 29 restaurants diferents. Madrid té el mateix nombre d’establiments amb el reconeixement, però en total sumen 37 estrelles. Mentre que la capital catalana és la setena ciutat a nivell mundial en triestrellats, només el Cinc Sentits i l’Enoteca Paco Pérez en tenen dos, cosa que deixa la ciutat lluny de Tòquio, amb 26 restaurants d’aquest tipus.
La capital catalana és la quinzena ciutat del món amb més estrelles Michelin i la tercera d’Europa
Barcelona també té 23 monoestrellats, cosa que la situa en el 14è lloc del planeta en aquesta categoria. Fishology, Mae, Prodigi i Teatro Kitchen & Bar van incorporar-se a la llista amb un guardó cadascun en la gala celebrada el 26 de novembre a Múrcia, mentre que Xerta va perdre la distinció.
El president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, apunta a dos factors per entendre l’èxit de la ciutat i el país en l’alta gastronomia: d’una banda, el talent i la cultura gastronòmica i, de l’altra, “l’epifania” que va suposar el “fenomen” Ferran Adrià.
Vilarrubí diu que el xef de l’històric El Bulli va ser trencador gràcies a la innovació i el talent, i va fer “una revolució” que ha arrossegat multitud de seguidors arreu del món. Pel que fa al posicionament de Barcelona, explica que “és el cap i casal” d’un territori “que té una cultura gastronòmica fortament arrelada, fruit d’un paisatge i d’un producte” singulars.
Els restaurants catalans amb estrella
Una quinzena de restaurants de Catalunya tenen estrella Michelin. Es tracta de l’ABaC (Barcelona), amb 3 estrelles; Bo.TiC (Corçà) i Cinc Sentits (Barcelona), amb 2; Aleia (Barcelona), Alkimia (Barcelona), Angle (Barcelona), Atempo (Barcelona), Aürt (Barcelona), Ca l’Enric (La Vall de Bianya), Caelis (Barcelona), Can Bosch (Cambrils), Can Jubany (Calldetenes), Casa Nova (Sant Martí Sarroca), Castell Peralada (Peralada) i Citrus del Tancat (Alcanar).
Catalunya impulsa una gira gastronòmica itinerant al món: descobreix en quins països