La mostra “Europa, el nostre espai comú” que es pot veure a Barcelona [Foto: Diputació de Barcelona]

“Europa, el nostre espai comú” és la nova exposició interactiva de la Diputació de Barcelona que té l’objectiu de difondre els valors de la Unió Europea per fer front a l’augment de la desinformació que està patint la nostra societat. La mostra, que s’oferirà als ajuntaments de la província com a exposició itinerant, es podrà veure al vestíbul de Can Serra (Rambla de Catalunya, 126, Barcelona), seu de la Diputació, fins al 24 de febrer.

Amb un format accessible i dinàmic, la Diputació vol explicar què ha significat estar a Europa per al desenvolupament dels drets i llibertats que la societat gaudeix a dia d’avui, a més de mostrar el desenvolupament de la qualitat de vida als municipis de la província.

L’exposició està dirigida a tota la població, tot i que s’ha ideat per fer-la atractiva per a la gent jove, que és el segment de la població que està més exposat als canals de desinformació a través de les xarxes socials. A més, inclou una mostra de projectes i iniciatives europees participades pels governs locals de la província.

Cinc àmbits

Per tal de difondre que la Unió Europea treballa per garantir els drets humans i la protecció de la minoria, aquesta exposició s’estructura en els àmbits d’una ciutadania més connectada, més empoderada, més solidària, més sostenible i més social. Una tasca europea que s’estructura sobre uns valors basats en el respecte a la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’estat de dret.

El primer eix fa referència a una ciutadania més connectada on es donen a conèixer aspectes relacionats amb la mobilitat internacional i sense permisos especials, l’accés a internet sense sobrecostos i a xarxes wifi gratuïtes, a la tasca per garantir una connectivitat ràpida i fiable a totes les zones rurals i, també, al dret a l’oblit i protecció de les persones denunciants.

L’exposició ressalta una ciutadania més empoderada, gràcies a la promoció de la iniciativa ciutadana europea, del dret de petició, de la Defensoria del Poble Europeu (Ombudsman), del dret de vot i de ser una persona candidata, de l’assistència consular a l’estranger, dels drets humans de les persones LGTBI+ i de la igualtat.

El tercer àmbit recau sobre una ciutadania més sostenible on es dona a conèixer la feina duta a terme a la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtica, l’impuls de les energies renovables, la reducció de les emissions de CO2, la gestió resilient de l’aigua i la reducció de l’ús del plàstic.

La mostra detalla que amb la Unió Europea s’ha avançat en una ciutadania més social, donant protecció a les víctimes de la violència masclista, al dret a rebre una compensació de les aerolínies als viatgers i a garantir les bones pràctiques empresarials.

L’últim eix de l’exposició està dedicat a una ciutadania europea més solidària, gràcies a la feina duta a terme pel que fa als ajuts als refugiats, a la vetlla pels drets humans i a la solidaritat internacional.

27 anys al cor d’Europa

L’any 1998 la Diputació de Barcelona va ser pionera a obrir una delegació d’un govern local davant de les institucions europees, a Brussel·les (Bèlgica). Al llarg d’aquestes prop de tres dècades, la Diputació ha mantingut de forma permanent la seva presència al cor d’Europa amb la finalitat de representar i defensar l’interès dels 311 municipis de la província.

Alguns dels projectes que s’han impulsat a la demarcació amb suport de la Unió Europea són la Xarxa Local SITMUN, el LIFE Montserrat, el projecte Smart Rural, l’aposta per la biomassa, el LIFE Tritó Montseny, el projecte Vies blaves i el programa de Teleassistència.

‘Tot a Europa’, de Ràdio 4: passar per la traductora la informació que es genera a Brussel·les
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram