El conseller Duch ha participat en un col·loqui a la Universitat La Sapienza de Roma [Foto: Govern]

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha viatjat a Roma per participar en un col·loqui de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat La Sapienza. Amb el professor Stefano Ceccanti, la professora Laura Frosina i el periodista Francesco Olivo, ha debatut sobre el paper de les regions en la defensa de la democràcia i el reforç de la Unió Europea, en l’actual context geopolític global.

“La governança europea és multinivell. Les regions tenen coses a dir i mereixen ser escoltades”, ha defensat el conseller. En aquest sentit, ha destacat l’espai del Comitè Europeu de les Regions, les vies d’interlocució directa amb la Comissió Europea i xarxes com els Quatre Motors per a Europa o l’Euroregió Pirineus Mediterrània. “Les regions poden contribuir a una democràcia més representativa i equilibrada”, ha constatat.

Alhora, “la geopolítica està canviant”, ha assenyalat el conseller, “i la Unió Europea ha d’assumir responsabilitats en la seguretat, la política energètica i els mercats, perquè aquests no depenguin de tercers”. De nou, “reforçar la Unió Europea no és només responsabilitat dels estats, sinó, també de les regions, dels municipis i de la ciutadania; tots hem de contribuir-hi”, ha assegurat.

“La governança europea és multinivell. Les regions tenen coses a dir i mereixen ser escoltades”, ha defensat el conseller

Aquest reforç de la Unió Europea “és complicat, especialment en el món de la desinformació i de les ingerències estrangeres”, ha afegit Duch. “La desinformació massiva i la seva utilització com a arma per crear dificultats a altres països és una guerra moderna; no armamentística, però amb resultats molt negatius per als estats que són atacats”, ha assenyalat.

El conseller ha enumerat diverses accions de defensa davant d’aquesta amenaça: la suma d’esforços a escala europea, l’ús de la llei, garantir la protecció de dades a les grans plataformes i la llibertat de premsa. “Els països amb una pluralitat de mitjans professionals tenen més anticossos per fer front a la desinformació”, ha apuntat. Prevenir de la desinformació a l’escola també és, segons Duch, essencial: “la supervivència de la nostra democràcia en depèn”.

El periodista Francesco Olivo, la professora Laura Frosina, el conseller Jaume Duch i el professor Stefano Ceccanti [Foto: Govern]

La cooperació al desenvolupament: una “política justa”

Per altra banda, el conseller ha explicat els principals eixos de l’acció exterior de l’executiu català i ha posat especial èmfasi en la cooperació al desenvolupament: “Si es vol fer una política justa, cal preocupar-se no només pel que passa a casa, sinó, també, pel que passa a tot el món”, ha afirmat.

De fet, destinar recursos a països com el Marroc, el Senegal, Colòmbia, Guatemala o Moçambic no només és, per al Govern, una qüestió de “justícia i solidaritat”, sinó, també, de “lògica econòmica”: “Si volem un món més equilibrat, cal garantir a totes les persones migrants un primer dret, el de poder-se quedar a casa amb una vida justa”, ha reblat el conseller.

Agenda política i social

Durant el seu viatge institucional a la capital italiana, Duch també es reunirà amb l’alcalde de Roma, Roberto Gualtieri, per compartir punts de vista sobre l’actualitat europea i objectius en comú.

Clourà el viatge amb una trobada amb la Comunitat de Sant Egidi, una associació laica d’inspiració catòlica que treballa arreu del món per promoure la pau, el combat de la pobresa i les malalties, els corredors humans per a refugiats i la protecció de la infància.

Duch reivindica la memòria històrica en una visita a la tomba de Francesc Boix a París
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram