Vanessa Barberà, amb uns turistes catalans, en un museu d’Holanda [Foto: cedida]

Vanessa Barberà (Manresa, 1979) resideix a Alkmaar (Països Baixos) i és la impulsora de l’agència de visites i rutes Descobreix Holanda en català. Des del 2011, camina pel país de les bicicletes i les tulipes amb catalanoparlants que vulguin descobrir-ne els racons. I ho fa en català, una declaració d’intencions amb la qual vol marcar la diferència en un oceà de tours, visites i viatges. A Exterior.cat, Barberà explica el camí de prop de dues dècades de Descobreix Holanda en Català.

Historiadora de l’art especialitzada en gestió del patrimoni cultural, la manresana va aterrar als Països Baixos fa 20 anys, per dur-hi a terme un voluntariat a la Unió Europea. Després de conèixer la seva parella, amb qui va viure a Manresa quatre anys, van decidir tornar a fer les maletes i establir-se a Alkmaar. I la seva inquietud, així com el bagatge professional i els coneixements culturals, la van empènyer a muntar la seva pròpia agència.

“Estem en contra dels free tours i ens hi diferenciem perquè fem visites molt properes, fer-ho en català ens permet fer el clic i connectar”, explica Barberà. Tot i l’èxit que ha aconseguit al cap dels anys, confessa que “era una aposta molt arriscada, perquè l’inconvenient és que es busquen tours en castellà i no esperen que n’hi hagi en català”. Així i tot, la constància l’ha dut a crear una comunitat fidel que repeteix al cap dels anys i que, fins i tot, la recomana a coneguts i familiars per visitar els Països Baixos.

“Estem en contra dels free tours i ens hi diferenciem perquè fem visites molt properes i en català”, subratlla la impulsora de l’agència de visites i rutes Descobreix Holanda en català

Foto: cedida

El tret diferencial és l’idioma en què s’ofereixen les guies, i és que el català viu un moment diferent del neerlandès. “Als Països Baixos, el neerlandès és la llengua predominant, tot i que a les grans ciutats es parla l’anglès, i és indispensable al país”, exposa a Exterior. Reivindicar el català també a l’exterior és una batalla que no és fàcil, però en la qual troba un públic compromès amb la llengua. De fet, el nom de l’agència és la demostració més clara de l’idioma en què oferirà  les visites. L’ANC és present al país i s’hi celebren reunions i trobades per defensar el català, un escenari que, segons diu Barberà, “sembla que als Països Baixos treballem més per la llengua aquí que no a Catalunya, això de vegades em fa replantejar què estic fent”.

A l’equip de Descobreix Holanda en Català, Vanessa Barberà s’acompanya de tres persones que també ofereixen sortides entretingudes i rutes innovadores. La Carla, l’Aran i la Gemma completen un grup que ha crescut els últims tres anys i que arriba a les ciutats on hi ha demanda. Amsterdam, La Haia, Hoorn, Alkmaar i Haarlem són les rutes més concorregudes i el català també hi arriba. Tot l’equip parla el neerlandès i per a Barberà, el somni és trobar l’exemple contrari, algú que sigui neerlandès i que parli el català. “Si parles neerlandès, així com si parles català, et sentiràs més integrat en la societat i és un valor afegit que busco en les persones que m’acompanyen”, ho justifica.

Amsterdam, La Haia, Hoorn, Alkmaar i Haarlem són les rutes més concorregudes

La tornada a Catalunya per a Barberà no és en el seus plans, tot i que explica que hi passa temporades de vacances.  Abans de la pandèmia per coronavirus, l’opció d’abandonar els Països Baixos va estar sobre la taula, “volíem que els nostres fills no veiessin Catalunya només com un país de visita”, però van arxivar-la i s’hi han quedat amb totes les conseqüències.

Per a la manresana, l’adaptació al país va ser un pèl difícil, i és que diu que “em considero una persona oberta i sociable i tornar a construir el meu cercle em va costar”. Però els Països Baixos, un país de similituds amb Catalunya, hi ha brindat un camí potser inesperat, el de rebre catalans i parlar-los en el seu idioma a uns quants quilòmetres de casa.

Foto: cedida

Viatjar pel món en català: més de 25 destinacions dels cinc continents
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram