La secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, en la seva intervenció a Brussel·les [Foto: Govern]

La secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, ha subratllat el compromís del Govern de Catalunya envers els esforços per assolir la sobirania tecnològica europea, així com per promoure un desplegament ètic de la intel·ligència artificial (IA). Ho ha fet en una trobada amb representants de la Comissió Europea i en reunions de treball amb la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Continguts i Tecnologies (DG CONNECT), la Direcció General d’Indústria de Defensa i Espai (DG DEFIS), la Direcció General de Recerca i Innovació (DG R&I), i la Direcció General d’Associacions Internacional (DG INTPA). Alhora, ha pogut conèixer les línies de treball de la recentment creada Oficina d’IA de la UE (AI Office).

Des de Brussel·les, Galindo ha explicat als interlocutors europeus les estratègies que el Govern, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals, impulsa quant a tecnologies digitals avançades, principalment IA, NewSpace i Quàntica. I ha exposat l’Aliança de Tecnologies Disruptives i Emergents a representants del Servei Europeu d’Acció Exterior (EEAS). També ha recordat que “des del Govern volem que Catalunya sigui un referent internacional no només pel desenvolupament i l’adopció de la IA, sinó també per liderar la posició europea en matèria digital i tecnològica, garantint els principis ètics, els valors democràtics, els drets humans, la sostenibilitat i el futur del nostre planeta”.

“Volem que Catalunya sigui un referent internacional no només pel desenvolupament i l’adopció de la IA”, ha dit la secretària Galindo

En l’agenda de la visita de la secretària de Polítiques Digitals a Brussel·les, la Delegació del Govern de Catalunya davant la UE ha acollit l’esdeveniment A Roadmap for an Ethical AI in Healthcare (Un full de ruta per a una IA ètica en l’assistència sanitària), una trobada internacional per debatre els reptes ètics derivats de la implementació de la IA en l’àmbit de la salut i que ha estat impulsada pel King’s College London i l’aliança DETA, la presidència rotatòria de la qual recau enguany en el Govern de Catalunya.

En la seva benvinguda a la jornada, la delegada adjunta del Govern davant la UE, Laura Rius, ha assegurat que “l’ètica en la IA és crucial, i especialment en l’àmbit sanitari, ja que garanteix la privadesa dels pacients, la imparcialitat i la transparència, influint directament en la confiança i els resultats dels tractaments”.

La sessió també ha comptat amb una taula rodona sobre la integració ètica de la IA en l’àmbit de la salut amb la participació de Susanna Aussó, cap del Programa d’IA del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Cristian Pascual, president de Barcelona Health Hub; Manuel Ballotta, de la European Federation of Nurses, i Sara Roda, de l’Standing Committee of European Doctors.

Maria José Martí, premi DonaTIC des de Nova York: “La intel·ligència artificial és ximpleta, però té molt potencial”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram