
El president Illa i el conseller Duch [Foto: Govern]
El pla inclou 300 milions per activar línies d’ajuts dels pressupostos ordinaris de la Generalitat, 900 milions en préstecs i crèdits vehiculats per l’ICF, 150 milions per a fons d’inversió, 130 per a assessorament a la internacionalització i 200 per promoció de productes catalans a mercats estratègics.
Per part del Govern, en aquesta reunió també hi participen la consellera d’Economia, Alícia Romero, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, mentre que de la banda de les patronals i sindicats hi assisteixen Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT.
Els detalls de la proposta
La mobilització de 1.500 milions d’euros pretén “protegir la resiliència del teixit empresarial i agrícola de Catalunya i l’ocupació que genera” així com ajudar les empreses catalanes a internacionalitzar-se i entrar en mercats globals davant de la situació que es generarà als EUA.
Els 300 milions per ajuts inclouen diners a fons perdut, especialment per al sector agroalimentari, ajuts a la promoció internacional i ajuts per ampliar la presència d’empreses catalanes a l’exterior, fomentant la multilocalització.
Els 900 milions en préstecs i crèdits serviran perquè l’Institut Català de Finances (ICF) desplegui instruments per a les empreses afectades. Es tracta d’avals, crèdits circulants, crèdits d’inversió i bonificació del tipus d’interès fins a l’1,5%.
Així mateix, hi haurà 150 milions destinats a Fons d’inversió i capitalització que es vehicularan a través de l’ICF i Avançsa.
En assessorament i acompanyament, el Govern destinarà 130 milions per impulsar la internacionalització i diversificació dels mercats de les empreses catalanes, el disseny de plans específics per adaptar-se als nous EUA i reorientar la xarxa d’ACCIÓ per superar les barreres comercials.
A nivell comunicatiu i de promoció, hi haurà 200 milions per desplegar campanyes per potenciar els productes catalans en mercats estratègics.
Reunió a Palau
Illa va convocar el Consell del Diàleg Social per a una reunió extraordinària després que el president dels EUA, Donald Trump, anunciés la imposició d’almenys un 10% d’aranzels a pràcticament tots els productes que arriben al país. Les tarifes per la Unió Europea s’eleven fins al 20%. Des de l’anunci del mandatari americà, els mercats han viscut jornades de descensos marcats pel pànic a la guerra comercial.
Per part del Govern, a banda d’Illa, en aquesta reunió també hi participen la consellera d’Economia, Alícia Romero, i el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, mentre que de la banda de les patronals i sindicats hi assisteixen Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT.
És previst que Illa i els consellers es reuneixin amb el Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya. Illa té previst fer una declaració institucional al migdia.
Paral·lelament, aquesta tarda Romero, Sàmper i el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, es reuniran amb representants dels grups parlamentaris per informar-los de les mesures del Govern per fer front als aranzels.
ACCIÓ calcula que els aranzels dels EUA a l’acer i l’alumini afectaran les vendes de 427 empreses