
Foto: Exterior
Mentre el govern de Salvador Illa ha donat llum verda al pla de resposta als aranzels dels Estats Units que contempla un paquet de 1.500 milions d’euros, el departament d’UE i Acció Exterior continua amb un buit de poder a l’Amèrica del Nord arran del cessament de l’aleshores delegat Isidre Sala. Des de finals de l’any passat (ja són gairebé cinc mesos), la delegació té una manca d’interlocució quan més ho necessita i, a més, el departament ha reobert, aquesta setmana, a una segona convocatòria per trobar un candidat que ocupi la vacant a Washington.
Els fets es remunten a principis de novembre quan el Govern va decidir prescindir del delegat Isidre Sala (juntament amb el també delegat del Sud-est d’Europa, Eric Hauck). Fonts del departament van assegurar que el cessament responia a “ajustos puntuals” i que els relleus eren per “una qüestió de renovació”. La decisió es va prendre coincidint amb la victòria de Donald Trump a les eleccions nord-americanes i Sala s’acomiadava com a delegat a finals de desembre.
El departament reobre la convocatòria per trobar el millor candidat que ocupi la vacant a Washington en un context actual molt diferent al de fa quatre mesos
El departament va anar per feina i només cinc dies després de l’anunci del cessament va obrir la convocatòria per cobrir la vacant en la delegació als Estats Units que finalitzava el 2 de desembre passat. Ara bé, el procés de selecció no ha permès trobar el candidat desitjat i, aquesta setmana, el Govern ha anunciat una nova convocatòria amb un termini molt curt de presentació de possibles candidats: finalitza el 25 d’abril.
Fonts de la conselleria assenyalen que la nova convocatòria és per donar un marge d’uns dies més per comptar amb el ventall més complet possible de candidatures i, per tant, triar el millor delegat o delegada possible per al context actual, que és diferent al de fa quatre mesos.
Tenint en compte el procés de selecció de candidats en les diferents convocatòries, l’anunci del nou delegat de l’Amèrica del Nord es podria allargar fins al juny, tot i que fonts del departament assenyalen que, tenint en compte les circumstàncies, és de màxima prioritat comptar amb un representant del Govern a Washington. Especialment perquè arran del nomenament de Trump com a president, el gener passat, tota l’acció política s’ha focalitzat als Estats Units. Un temps en què el Govern ha perdut un interlocutor essencial per donar resposta a les decisions del president nord-americà.
Endreçant les delegacions
Aquesta setmana el Govern ha anunciat d’una tacada tres nomenaments: Alexandre Fernández, com a nou delegat del Govern al sud-est d’Europa; Rui Reis, que renova com a delegat del Govern a Portugal; i Albert Piñeira, exalcalde de Puigcerdà que substitueix el fins ara director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Christopher Person que, segons l’executiu, ha cessat a petició pròpia “per motius personals”. En el cas de Perpinyà recau directament a Presidència i no al departament d’Acció Exterior.
Quan a la xarxa de delegacions del Govern, el pròxim nomenament és el d’Europa Central, una àrea geogràfica que abraça fins a 7 països: Àustria, Eslovàquia, Eslovènia, Hongria, Liechtenstein, Polònia i la República Txeca. Fins ara la delegació la lidera Krystina Schreiber. La convocatòria es va presentar juntament amb la de Portugal, per tant, la resolució s’anunciarà properament.
El conseller Duch, sobre les delegacions a l’exterior: “Estem en la fase de consolidació”