
L’equip Jatta Printi [Foto: Cedida]
En la FLL, els equips participants es posaran cara a cara amb un repte real, el de dissenyar, construir i programar un robot LEGO capaç de superar missions i desenvolupar un projecte d’innovació amb solucions creatives. En el cas de les Jatta Printi, presentaran el T-Bubble, el far dels tags perduts, i amb el qual pretenen ajudar a recuperar els dispositius que s’empren en la investigació marina. El dispositiu de les vallesanes incorpora un sistema autoinflable pel qual els científics poden activar la localització i recuperació del tag.
Carla Sihuro, una de les membres de l’equip, explica que “el nostre disseny és pràctic, compatible amb la majoria de tags existents i de baix cost, i suposa un gran avenç per millorar la recollida de dades científiques i protegir el medi marí, ja que redueix residus al mar”.
Més enllà de la competició, l’equip Jatta Printi es vol prendre el viatge a Sud-àfrica com una experiència que els reforci com a grup. Sihuro confessa que “serà una oportunitat única per descobrir noves cultures, conèixer persones de tot el món amb inquietuds semblants a les nostres, i aprendre des de perspectives molt diverses”. Per això, volen aprendre d’altres projectes i maneres d’encarar aquesta competició: “el més important no és només el resultat, sinó tot el que viurem i el fet de saber gaudir d’una experiència que recordarem tota la vida, ens preparem per donar el millor de nosaltres mateixes”.
Les Jatta Printi seran a Sud-àfrica per competir en la FIRST LEGO League Open Africa Championship 2025
El viatge, però, és el gran repte de l’expedició, i és que han activat un micromecenatge per recaptar fons que les ajudin a obtenir els recursos necessaris. Per una banda, busquen patrocinadors que se sumin a Moving Robots i Zentinel i apostin pel seu projecte i, de l’altra, que sufraguin part del viatge, com la inscripció, l’allotjament i els materials. “Cada aportació, cada ajuda, cada paraula d’ànim suma i ens apropa una mica més a fer realitat aquest somni”, apunten.
El viatge a Sud-àfrica, segons Carla Sihuro, “és el resultat de mesos de treball, d’hores de dedicació i, sobretot, de l’equip que hem construït juntes. Ens fa molta il·lusió poder portar el nostre projecte més enllà de les nostres fronteres i viure aquesta aventura internacional”. Representar Catalunya a Sud-àfrica serà un gran repte i participar de les tendències de robòtica arreu del món, una gran oportunitat per a les Jatta Printi.
Dynamics UPC Manresa, un equip català que escala llocs al rànquing mundial