
Izabela Moi és la directora executiva de l’Agência Mural de São Paulo, al Brasil [Foto: Maria Cerezuela]
Izabela Moi és la directora executiva de l’Agência Mural de Jornalismo das Periferias, de São Paulo (Brasil), que ha estat la guanyadora en la categoria internacional del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat. Doctora en Comunicació per l’Institut Francès de la Premsa i un màster de Sociologia a la Universitat París Cité (ambdós centres a París, França). També va exercir com a investigadora a la Universitat d’Stanford (Estats Units). Des de fa gairebé 15 anys treballa com a responsable de la planificació estratègica de l’Agência Mural. A Comunicació 21, Moi explica el projecte de periodisme local de la seva capçalera.
Han rebut el Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat en la categoria internacional. Com valoren aquesta distinció?
Em sento molt agraïda per aquest premi, estem molt emocionades per aquest premi. Recordo perfectament quan em va trucar la Dra. Carmina Crusafon anunciant-me que havíem estat els guanyadors, ho sabia tot sobre el nostre projecte! [somriu] Em vaig quedar estorada, perquè no és fàcil. Per això poso encara amb més valor aquest premi.
No és la primera distinció internacional que reben.
L’any passat vam rebre un premi a Sud-amèrica. Aquest de l’AMIC sí que és internacional del tot, perquè va més enllà del territori americà.
El jurat ha posat en valor “l’aposta pel periodisme de qualitat amb una mirada diferent sobre les històries que es produeixen als barris perifèrics de la ciutat de São Paulo”. Aquest és el distintiu de l’Agência Mural?
Sí, la ciutat de São Paulo està formada per 96 districtes i forma part de la regió metropolitana juntament amb 38 ciutats més, amb una població d’uns 22 milions de persones. El Mural de São Paulo és la metròpoli més gran d’Amèrica del Sud. Els afores, que engloben aproximadament el 85% de la població, van quedar orfes quant a la cobertura periodística de qualitat. Així, el 2010 vam posar en marxa Blog Mural, el primer bloc de notícies dels afores de São Paulo. Volíem visibilitzar els barris que eren invisibles.
“Al Brasil hem de prendre nota de la capacitat d’associacionisme entre mitjans que hi ha a Catalunya”
Com el van impulsar?
Amb l’esforç col·lectiu d’aproximadament una vintena de periodistes locals per oferir continguts exclusius d’àrees que no tenien cabuda en els mitjans tradicionals. Així vam començar a explicar les històries dels barris dels afores de la gran São Paulo en un espai del diari Folha. El 2015 vam estrenar la nostra pròpia capçalera. Els primers anys vam treballar com a voluntaris, sense recursos o amb pocs recursos per tirar endavant alguns petits projectes.
Què destacaria d’aquests barris perifèrics?
Són barris en els quals hi ha menys accés als drets dels ciutadans. Perifèries desateses per la premsa en general. Perifèries les històries de les quals tenen menys protagonisme. Per això, produïm i publiquem informació rellevant i útil, perquè tothom se senti part de la mateixa realitat i capaç de transformar-la. Aquí, el periodisme torna a connectar amb la seva missió original: l’interès públic. I aquest periodisme reforça la possibilitat d’una societat realment democràtica.
Així és com s’impliquen amb la comunitat?
Sí, sempre que és possible, reforcem el nostre compromís amb l’audiència que volem atendre: fem periodisme local per i per als afores de la ciutat, ja que el periodisme que practiquem el fan joves professionals residents en aquestes mateixes zones. Continuem creient que reduir les desigualtats en la informació afecta directament i redueix, o crea oportunitats per reduir, les desigualtats en aquesta metròpoli.

Foto: Maria Cerezuela
El seu equip té un distintiu inequívoc: la diversitat.
El nostre equip està format per desenes de comunicadors que viuen o van créixer en barris perifèrics de ciutats del gran São Paulo. Tenim entre 18 i 50 anys i venim de diferents confessions i religions, ètnies i races, gènere i orientació sexual, a més de tenir formació en diferents àmbits. La diversitat a la nostra redacció ajuda al nostre reportatge i producció periodística a considerar, respectar i promoure la pluralitat de visions del món que construeixen les identitats de les perifèries.
Més enllà de les notícies, l’Agência Mural destaca pels seus projectes paral·lels. Destaca, sobretot, el Clube Mural. En què es basa?
És un laboratori de pràctiques i experimentació en periodisme local i perifèric. Es tracta d’un espai per a la formació, recepció, producció, aprenentatge i intercanvi d’experiències en l’àmbit del periodisme local i hiperlocal. Mitjançant tallers, sessions de mentoring i incubació de noves idees, la participació al club ajuda a crear carteres de professionals i també inspira l’aparició de noves iniciatives en periodisme local des de les perifèries urbanes. Des que ho vam posar en marxa, hem format més de 700 corresponsals locals.
També tenen un programa anual de formació de corresponsals locals.
Així és. Cada any formem una trentena de nous corresponsals locals. Aquest programa no només serveix per mantenir i fer créixer la nostra xarxa, sinó que també serveix per captar talent en el periodisme. Un dels objectius és que aquests nous corresponsals locals que provenen de les perifèries de la ciutat puguin acabar exercint com a periodistes en mitjans més grans del Brasil o puguin impulsar les seves pròpies iniciatives periodístiques.
“La diversitat a la nostra redacció ajuda a respectar i promoure la pluralitat de visions del món que construeixen les identitats de les perifèries”
Què ha canviat al Brasil des que Jair Bolsonaro va deixar la presidència?
Amb Bolsonaro vivíem pitjor. Va ser un president que amenaçava tothom que no opinava com ell, hi havia menys justícia social. Era una còpia del que avui ocupa la presidència de la Casa Blanca. Avui, al Brasil hi ha més llibertat i diàleg social.
Més enllà de rebre el premi, què destacaria de l’AMIC com a associació?
Vaig al·lucinar el dia que vaig saber que agrupava més de 600 capçaleres locals! Quina bestiesa! Això no passa al Brasil, per tant, hem de prendre nota de la capacitat d’associacionisme entre mitjans que hi ha a Catalunya.
Vostè, com a dona, lidera l’Agência Mural. Com veu la mirada femenina que poc a poc s’està implementant en els mitjans de comunicació?
Quan el periodisme era un negoci, tenia poder i diners, estava en mans dels homes. Ara que el periodisme entra en una crisi empresarial i monetària, la dona està posant en valor l’essència de l’ofici. Al Brasil la majoria de mitjans digitals independents estan liderats per dones.

Foto: Maria Cerezuela
Catarina Carvalho: “En una gran ciutat com Lisboa hi ha històries a cada cantonada”