Alba Pérez, alcaldessa de Navarcles i vicepresidenta de l’ACM, i Albert Castells, alcalde de Vic i membre de l’executiu de l’entitat [Foto: ACM]

Una delegació de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat aquest cap de setmana en els actes commemoratius del 80è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, a Àustria. Els actes, organitzats per l’Amical de Mauthausen i la Diputació de Barcelona, han reunit representants municipals d’una trentena de municipis i consells comarcals de la demarcació de Barcelona.

La delegació de l’ACM ha estat representada per Alba Pérez, alcaldessa de Navarcles i vicepresidenta de l’ACM, i Albert Castells, alcalde de Vic i membre de l’executiu de l’entitat. Tots dos han volgut acompanyar i homenatjar les víctimes catalanes i europees del nazisme, així com mantenir viu el compromís del món local amb la memòria històrica i els valors democràtics.

Alba Pérez ha destacat que “els ajuntaments tenim la responsabilitat de mantenir viva aquesta memòria col·lectiva i fer-la arribar a les generacions més joves. Només així podrem construir una societat més justa i lliure, que no repeteixi els errors del passat”.

Per seva banda, Albert Castells, ha destacat que “ser aquí avui és un deure moral com a representants del món local català. La memòria dels deportats ha d’estar present en el nostre dia a dia, perquè ens recorda cap on poden portar el fanatisme, l’odi i la negació de drets. Ens interpel·la a defensar sempre els valors de la llibertat i la democràcia”.

Han volgut acompanyar i homenatjar les víctimes catalanes i europees del nazisme, així com mantenir viu el compromís del món local amb la memòria històrica i els valors democràtics

La delegació de l’ACM va visitar el camp de treballs forçats d’Ebensee i el Memorial de Gusen, on va tenir lloc un homenatge als deportats republicans espanyols, molts dels quals van morir en aquest camp annex a Mauthausen. L’acte principal va ser diumenge al camp de concentració de Mauthausen.

Al llarg del matí, es van fer diversos homenatges a espais memorials com la placa de la Generalitat de Catalunya, el monument als republicans espanyols, el monument al poble gitano, el monument jueu i la pedrera, símbol de l’explotació i la brutalitat del camp, entre d’altres. Durant l’acte també es va llegir el “Jurament de Mauthausen” en diversos idiomes per part de joves europeus i es van fer ofrentes florals, entre elles la que ha ofert la delegació de l’ACM.

Tot i que l’alliberament del camp va tenir lloc el 5 de maig de 1945, els actes de commemoració s’han estès al llarg de tot el cap de setmana, a partir de divendres, amb activitats culturals i institucionals destinades a preservar la memòria dels deportats i dels valors de llibertat i dignitat humana.

L’ACM participa al 40è aniversari de l’Associació Nacional de Municipis de Portugal
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram