[Foto: Alexis Brown a Unsplash]

Llegir en català és una afició que s’està estenent arreu i que també ha arribat a la diàspora que resideix a l’exterior. El naixement dels clubs de lectura ha agafat volada durant el 2025 i l’última entitat a sumar-se és el Casal Català de Lisboa (Portugal),  qui proposa una iniciativa entre el cafè literari i el  club de lectura. Un cop al mes, els assistents compartiran tot allò que els hagi despertat l’obra triada i augmentaran, així, els lectors en català de l’exterior.

La seva impulsora és Carme Mampel (Sabadell, 1963), qui resideix a Portugal des de l’any 2012. Abans, havia estat una catalana al Brasil, però va canviar de país (tot i que no d’idioma) i va establir la seva família a l’oest de la península Ibèrica. Assídua a la lectura, una afició que comparteix amb la seva mare, ha posat en marxa el Cafè Literari en català a Lisboa. “Tenia moltes ganes de fer alguna cosa per la llengua i, tot i que és difícil des de Portugal, ho vaig proposar al casal”, explica a Exterior.cat.

En un moment en què l’ús del català va a la baixa, des de l’exterior se segueixen col·leccionant iniciatives que pretenen impulsar la seva presència. En aquest sentit, i amb la lectura com a vehicle, Mampel exposa que “volia promocionar el català i que parléssim de llibres, de literatura i que la consumim”. Les trobades tindran lloc un cop al mes a la Casa do Comum de la capital portuguesa, de 19.00 a 21.00 h.

La impulsora del cafè Literari a Lisboa, Carme Mampel, afirma que l’objectiu és que “vulguin venir aquelles persones que no han llegit mai un llibre en català”

Quant a la tria dels llibres, un dels grans atractius dels clubs de lectura, la primera selecció pretén combinar les obres actuals amb les clàssiques, donar entrada als autors clàssics, apostar per traduccions al català i permetre, a tots aquells que estudien l’idioma, que s’atreveixin amb lectures més fàcils. Per tot plegat, serà un grup divers que pretén consolidar-se. Carme Mampel es mostra optimista amb la regularitat i el creixement d’aquesta iniciativa i confessa que “espero que, un cop comenci a funcionar el club de manera habitual, s’hi apunti més gent”. L’objectiu final, rebla, és que “vulguin venir aquelles persones que no han llegit mai un llibre en català”.

Com si es tractés d’una colla castellera, des de Lisboa també volen fer pinya al voltant de la cultura catalana. Per això, apunta la impulsora del Cafè Literari, “és important que el casal creï comunitat catalana i faci activitats que donen suport als costums catalans i a la nostra cultura”. També afegeix que “viure fora i veure que al nostre país les coses no estan bé ens dona més força per impulsar el català i la comunitat catalana allà on sigui”.

La primera trobada és prevista per al divendres 6 de juny a la Casa do Comum. De moment, han confirmat l’assistència unes cinc persones, però pot tractar-se del punt de partida a una febre per la lectura en català a l’exterior i per consolidar l’hàbit de compartir experiències i opinions sobre els llibres i les propostes literàries que se seleccionin. La lectura, pensada com un hàbit solitari, vol escalar i convertir-se en una afició compartida.

Clubs de lectura en català a l’estranger: com connectar amb els orígens a través dels llibres
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram