L’Institut Ramon Llull (IRL), fundat el 2002 pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de promoure la llengua i la cultura catalanes al món, ha estat sempre compromès amb l’impuls de la cooperació i el diàleg cultural. Actualment, a través de la Xarxa Llull, som a més de 140 universitats, formant part del programa acadèmic d’alguns dels centres de més prestigi internacional.
Projectem la literatura catalana al món, donant suport a la traducció dels nostres escriptors i escriptores a les principals llengües i la seva publicació en editorials internacionals, i participant a les principals fires i festivals literaris. I hem desplegat múltiples instruments de suport a la creació en totes les disciplines de la cultura, com les arts escèniques, el cinema, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura.
L’IRL ha liderat la participació de la cultura catalana com a protagonista en els esdeveniments internacionals de més prestigi, i això ha contribuït a consolidar de manera brillant la seva presència a l’escenari internacional.
D’ençà de la creació de l’IRL, el context internacional ha canviat molt. El món d’avui és ple d’incerteses i inestabilitat. La fi de l’hegemonia occidental ve acompanyada d’una nova onada d’autoritarisme que amenaça les democràcies i el pluralisme en un nou món multipolar, a la vegada que augmenten les desigualtats i les agendes feminista i ecològica urgeixen fer transformacions estructurals.
“L’objectiu és que la cultura catalana participi activament en la conversa global des de la seva veu singular”
En aquest moment, és en la cultura on la humanitat es confronta a si mateixa i s’interroga sobre la seva pròpia condició. Des de l’IRL hem considerat imprescindible elaborar una nova cartografia tenint en compte que la cultura és la membrana més sensible on afloren totes aquestes lluites.
Amb aquest objectiu, el 2025 s’ha aprovat el nou Pla Estratègic de l’IRL i hem definit quin és el context-món en el qual ens volem relacionar i, sobretot, identificar com la cultura catalana ha d’interactuar amb la realitat d’avui. L’objectiu és que la cultura catalana participi activament en la conversa global des de la seva veu singular i amb voluntat d’assolir un major impacte i guanyar més influència en els grans debats culturals de fons.
Volem situar la cultura catalana de manera més efectiva en el context europeu i internacional, tot explorant una major presència en el sud global i en especial a l’Àsia i l’Amèrica Llatina. Una estratègia que ha de permetre que, a través de l’IRL com a eina imprescindible, la llengua i la cultura catalanes, des de la creació, el geni i el talent, disposin de tots els instruments per parlar de tu a tu amb la resta del món.
Pere Almeda és el director de l’Institut Ramon Llull
Barcelona rellança la seva acció exterior, l'article de Juame Collboni