
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, al Comitè de les Regions [Foto: Govern]
Aquesta iniciativa busca mobilitzar inversions públiques i privades per afavorir el desenvolupament de països socis en regions com l’Àfrica subsahariana, l’Àsia-Pacífic o l’Amèrica Llatina. Duch proposa la creació d’un nou instrument financer per donar suport específic a la cooperació descentralitzada.
Durant la seva intervenció, el conseller ha defensat que una estratègia global com Global Gateway només tindrà èxit si s’assenta sobre una base regional i local sòlida. Ha destacat que les autoritats locals tenen un paper clau en àmbits com l’energia, la salut o el transport, i que són les millor posicionades per identificar les necessitats reals dels territoris on es duen a terme les inversions europees.
El dictamen que elaborarà Catalunya s’haurà d’aprovar en comissió i, després, es votarà en sessió plenària del Comitè de les Regions
Duch ha denunciat que l’actual marc financer europeu no contempla cap mecanisme específic per donar suport a aquesta cooperació descentralitzada, cosa que considera una oportunitat perduda. Per això, ha reclamat la creació d’un nou fons europeu destinat a enfortir les capacitats de les autoritats locals i regionals dels països receptors, i que aquest instrument sigui inclòs en el proper marc pressupostari de la UE a partir de 2028.
Finalment, Catalunya haurà d’elaborar un dictamen oficial sobre aquesta proposta, que es debatrà a la comissió CIVEX a la tardor i es votarà en ple del Comitè de les Regions a finals d’any.
Duch ha reiterat la voluntat del Govern de participar activament en els fòrums internacionals sobre Global Gateway i ha subratllat la importància de mobilitzar tots els actius de la UE per fer front als reptes globals, incloent-hi la cooperació descentralitzada.
Jaume Duch, des de Brussel·les: “Sense un pressupost adequat serà impossible assegurar la cohesió de l’Europa ampliada”