Fotomuntatge: Marga Moreno

Hi viuen catalans o catalanes a Bangalore (Índia), a Turku (Finlàndia) o a São Lourenço (Brasil)? Aquesta pregunta té resposta: consultar Catalansalmon, la plataforma mundial que des de fa 20 anys connecta catalans i catalanes d’arreu del món de manera ràpida, eficient i gratuïta. Actualment compta amb una distribució de 483 webs en línia arreu del món que manté connectats més de 14.000 catalans de 149 països. Des Dublín –la primera en marxa– fins a Charleston (Carolina del Sud, Estats Units) –l’última–, la representació de catalans arreu és molt àmplia. Així, ha recopilat gairebé 100.000 contactes de catalans d’arreu del món. Catalansalmon s’ha convertit en l’ambaixada virtual dels catalans al món, oferint un servei de valor i qualitat a persones, institucions i empreses de Catalunya.

L’any 2005, Sergi Marzabal (Vigo, 1966) i la seva parella van deixar Barcelona per viure a Dublín (Irlanda). Aquest català nascut circumstancialment a Galícia va viure a la vila de Gràcia; els seus pares es van conèixer a l’embalat de la plaça del Diamant durant unes festes del barri. “Quan vam decidir anar a viure a Irlanda no hi havia xarxes socials i no hi havia les facilitats que hi ha ara. L’única eina de contacte amb el món eren els xats que oferien els webs”, recorda Marzabal.

Informàtic i programador de professió, les primeres setmanes d’adaptació a Dublín van ser, també, dies de remenar la xarxa en l’intent de conèixer catalans residents a Irlanda. Així és com va crear el web Catalansadublin. Era la llavor d’un projecte que agafaria molta més volada. “Va ser la manera més ràpida, eficient i de franc de conèixer catalans a Irlanda”, explica.

Sergi Marzabal, impulsor de la plataforma Catalansalmon [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Aquesta idea, però, va tenir ràpidament molta demanda. “Em van escriure catalans residents a altres ciutats, com Berlín o Manchester, demanant-me que fes el mateix per a cada ciutat”, explica. Fins que va dissenyar Catalansalmon, una xarxa mundial de pàgines web que durant molts anys ha estat “una eina de capçalera” de la majoria de catalans que s’han instal·lat en qualsevol punt geogràfic del planeta. És el cas de la Patrícia, una noia resident a Manchester que “feia 16 anys que vivia a Anglaterra i portava una petita senyera visible en l’intent de conèixer catalans arreu del país. Amb aquest sistema tot li va ser més ràpid”, apunta Marzabal.

LA NOVA REALITAT DIGITAL
L’evolució constant de la comunicació i l’aparició de les aplicacions de mòbil han fet un gir de 180 graus en les relacions de catalans a l’exterior. “Actualment, en moltes ciutats del món és molt fàcil coincidir amb gent del teu país gràcies als canvis en la comunicació. Quan vaig crear el web era impensable”, apunta. Catalansalmon.com és ara un web de referència, però l’ús ja no és el mateix. Qui en treuen més profit són els catalans que trien com a lloc de residència punts pràcticament desconeguts del planeta.

L’informàtic admet que “abans s’utilitzava com un xat, ara som en l’època del WhatsApp”. Aquesta aplicació al mòbil de Marzabal bull a tothora. “Formo part de més de 300 grups de WhatsApp de catalans d’arreu del món!”, reconeix. Durant aquests anys, Marzabal és el nexe d’unió de molts catalans escampats arreu del món. “Només pots entendre què significa compartir moments amb persones que parlen com tu quan vius a l’estranger”, explica. Aquest informàtic subratlla que “en la majoria dels casos són gent amb qui probablement no connectaries mai a Catalunya, però la distància té aquest component emocional i d’interacció molt potent”.

DE PUNTA A PUNTA DE MÓN
Catalansalmon s’ha convertit en l’ambaixada virtual dels catalans al món, oferint un servei de valor i qualitat a persones, institucions i empreses de Catalunya. Després de 20 anys de recorregut, la plataforma gestiona o forma part de més de 300 grups de WhatsApp de comunitats catalanes d’arreu del planeta. Aquests grups també s’apleguen per especialitats temàtiques: de catalans que comparteixen el fet de tenir mascotes a culers d’arreu del planeta, fins a docents o emprenedors. També ha promogut seminaris gratuïts de temàtiques d’actualitat impartits per experts catalans reconeguts en diversos àmbits professionals. Durant dues dècades, la plataforma ha estat una eina útil per a la majoria de catalans residents a l’exterior, especialment durant la covid-19. “Va ser un moment de màxima solidaritat”, recorda Marzabal.

Infografia: Marga Moreno

VOT PREGAT, LLEI ELECTORAL CATALANA I PLA RETORN
Més enllà de connectar catalans i catalanes a l’exterior, Catalansalmon ha desenvolupat projectes i iniciatives per garantir els drets de la comunitat catalana de l’exterior conjuntament amb la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). El cas més rellevant ha estat la denúncia pel vot exterior fins a la derogació del vot pregat a través del web Vullvotar. “Vam acreditar mig miler de persones per exercir d’observadors a les ambaixades espanyoles en les eleccions catalanes posteriors a l’1-O, en ple 155”, recorda Marzabal.

Actualment, Catalansalmon ha focalitzat la seva acció en dues iniciatives. La primera és impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè el Parlament aprovi una llei electoral catalana. Catalunya és l’única comunitat autònoma que no té una llei electoral pròpia, i perquè la iniciativa prosperi calen 50.000 signatures. “És una reivindicació històrica. Serà l’única manera de poder gestionar millor el vot exterior”, subratlla.

En els darrers mesos, hi ha hagut trobades amb la majoria de grups parlamentaris. “S’està cuinant a foc lent”, rebla. La segona iniciativa és l’operació retorn. “Els diferents governs que han tingut responsabilitat en l’acció exterior n’han fet grans anuncis i tot ha quedat en paper mullat. Cal una política de retorn eficaç i creïble”, apunta.

A més, Catalansalmon també és una font per als mitjans de comunicació catalans. “Quan hi ha un atemptat o un terratrèmol a l’exterior, els periodistes sempre em demanen poder parlar amb catalanes de la zona afectada”, recorda Marzabal. I també actua com a eina vehicular amb les comunitats catalanes: “Cal que els casals mancomunin més i millor”, suggereix Marzabal.

Foto: Joanna Chichelnitzky

CAP AL RECONEIXEMENT DE LA GENERALITAT
Un dels reptes de Catalansalmon és obtenir, ara sí, el reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya, un distintiu que permetria a la plataforma optar a subvencions. Durant 20 anys de funcionament, Catalansalmon s’ha finançat mitjançant les butxaques dels seus administradors perquè, segons assenyalen, “no té publicitat ni rep subvencions”. Per això, la plataforma està oberta a rebre donacions que serveixin per cobrir les despeses. Aquells qui vulguin aportar una donació ho poden fer de forma virtual o mitjançant PayPal.

El distintiu del reconeixement del Govern també té una intenció clara: poder tenir veu i vot al Consell de la Catalunya Exterior, un òrgan en el qual es decideixen bona part de les accions que afecten directament els catalans i catalanes residents a l’estranger. Amb el distintiu del reconeixement sota el braç, Catalansalmon vol ser encara més protagonista en la presa de decisions que afecten la Catalunya Exterior. “Volem continuar sent la plataforma de suport incondicional de les catalanes i els catalans a l’estranger”, rebla Marzabal. Dues dècades de recorregut per a una plataforma imprescindible que mereix, amb escreix, la Creu de Sant Jordi.

Article publicat a la revista en paper Exterior

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram