Ester Flores i el seu marit, en la presentació de la mostra a la Fundación Sebastián [Foto: cedida]

Ester Flores Travesa (Mataró, 1965) i el seu marit van deixar Darnius (Alt Empordà) per creuar l’Atlàntic i viure una estada de dos anys a Cuernavaca, la capital de l’estat de Morelos a Mèxic. Vinculats a l’art i a la difusió cultural, es van allotjar a casa d’uns familiars a Cuernavaca, la ciutat colonial que compta amb el Palau d’Hernán Cortés, l’antiga casa del conqueridor espanyol.

Natural d’Arenys de Munt (El Maresme), Flores és Llicenciada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona (1985-1990), va cursar estudis a l’École Nationale Supérieure des Beaux Arts de Paris (França). En la seva estada a Mèxic, l’artista catalana s’ha dedicat durant dos anys a pintar. Així és com, ara, ha presentat una col·lecció de 38 peces a la galeria de la Fundació Sebastián, a Ciutat de Mèxic. “L’espai és molt agraït, i és una galeria on projecten artistes mexicans i internacionals. Es van enamorar de la meva obra i em van convidar a exposar-la”, diu l’artista.

L’artista d’Arenys de Munt presenta ‘Aires estáticos’, una col·lecció de 38 peces amb atzavara com a protagonista

La mostra porta el títol d’Aires estáticos. “És una paradoxa perquè els aires tenen moviment. Ho sé prou bé vivint a Darnius, la tramuntana sempre ha estat present en la meva obra”, subratlla. Ara, a Mèxic l’escenari és molt diferent respecte l’Empordà.

En aquesta col·lecció individual que ha pintat a Mèxic, l’artista catalana ha centrat tot el protagonisme a l’atzavara, una planta originària de Mèxic (se la coneix com a maguey) que té unes fulles -de fins a dos metres de llargada- generalment de color verd clar o blavenques, carnoses i dures, que creixen des del sòl mateix i formen una roseta que pot arribar a tenir un diàmetre de quatre metres. “A Cuernavaca, de camí al taller sempre topo amb una atzavara que m’interpel·la”, explica.

Foto: cedida

Amb un estil pictòric molt definit que transcorre entre l’abstracció i la figuració, Flores se sent molt agraïda pels mexicans: “Hi ha moltes galeries i el públic mexicà és molt agraït. El meu desig és que aquests 38 quadres es venguin i es quedin a Mèxic”, explica. A més, el públic mexicà té bones referències dels artistes catalans: “A Catalunya hi ha molta tradició per l’art i la cultura, tenim molts referents”, reconeix.

Des que s’ha obert l’exposició, els quadres de Flores estan tenint molt bona acollida. “Exposar la meva pintura és el colofó de dos anys a Mèxic”, destaca l’artista. Flores i el seu marit tenen els bitllets de tornada previstos pel pròxim novembre. Durant més de dos anys hauran complert una experiència en tots els sentits. En la tornada a l’Empordà, Flores té deures pendents: una col·lecció de quadres que no ha exposat i que podria acollir una petita galeria de Ceret, a la Catalunya del Nord.

Mariazel Ollé: de Martorell a presentadora de televisió a Mèxic amb 11 milions de seguidors a TikTok
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram