
Dèlia Perpiñà, a la seu de Prodeca aquesta setmana [Foto: Joanna Chichelnitzky]
Dèlia Perpiñà Giné (Els Guiamets, Priorat, 1985) és la nova directora gerent de Prodeca, l’empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de la Generalitat de Catalunya, que promou els productes agroalimentaris catalans i el suport a la comercialització i internacionalització de les empreses catalanes del sector. Perpiñà ha rellevat Ramon Sentmartí, qui va estar vuit anys al capdavant de Prodeca. Periodista de formació, compta amb una trajectòria professional consolidada en àmbits clau per a l’activitat promotora de Prodeca com el màrqueting, la comunicació corporativa, l’enoturisme i la promoció internacional. A Exterior.cat, Perpiñà posa en valor els productes de proximitat del país.
Periodista de professió per acabar liderant la nova etapa a Prodeca. Com t’arriba aquesta oportunitat?
Em van proposar aquest repte mentre exercia com a gerent de la distinció “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, una tasca on vaig coordinar el pla d’actuacions entre Turisme i Agricultura per promoure la gastronomia catalana a Catalunya i arreu del món.
Que hagis nascut i crescut en una comarca tan específica com el Priorat és un valor afegit que pots aportar al capdavant de Prodeca?
[Somriu] Sí, per descomptat. Haver nascut al Priorat, haver viscut el canvi del que avui s’ha convertit la comarca i fer-ho, també, des de l’experiència familiar, t’ajuda a tenir una certa sensibilitat o una empatia cap al sector que és rellevant per entendre quines són les seves necessitats. Tot plegat, suma, m’enorgulleix i fa que tingui més ganes que anem complint els objectius que ens fixem.
Quin és el llegat que li ha deixat el teu predecessor, Ramon Sentmartí?
Un equip professional amb molt talent i compromès amb l’entitat. La meva feina és retenir-lo, il·lusionar-nos amb un projecte innovador i que s’adapti als reptes que té avui dia el sector agroalimentari. I a més, potenciant la feina de Prodeca com a referent i eina clau en la internacionalització de la internacionalització del sector agroalimentari català.
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Com hi està participant Prodeca en aquest projecte col·lectiu?
Hi participem des d’una mirada internacional. La Regió Mundial de la Gastronomia ha adoptat l’etiqueta #SomGastronomia. En algunes de les actuacions, hem incorporat el lema #SomCatalanFood perquè el producte juga un paper clau en el posicionament de la gastronomia de Catalunya. Per nosaltres, la gastronomia és una eina que ens permet explicar el producte a través de l’excel·lència i la identitat d’un territori. Ser Regió Mundial de la Gastronomia és un gran aparador per explicar-nos com a país.
“El turisme enogastronòmic desestacionalitza i genera un 20% més de despesa mitjana que el turista convencional”

Foto: Joanna Chichelnitzky
Catalunya és una potència enogastronòmica global?
Sí, té molts atributs que la fan així. Catalunya té una gran diversitat de paisatges, de productes i una cuina de més de 700 anys, que fa que estigui molt arrelada a la nostra manera de ser. La cuina catalana ens explica i ens defineix com a país, per això ens ajuda a promoure arreu no només els nostres productes si no també la cultura i la identitat que els sosté. A vegades a Catalunya ens ha faltat creure’ns-ho més. Si ens ho creiem, ho explicarem millor a fora. La revolució que va iniciar Ferran Adrià va ser la punta de llança d’internacionalització de la gastronomia catalana i després van donar-hi continuïtat tots els cuiners i cuineres i restaurants que han ocupat primers llocs a les llistes de millors restaurants del món.
L’enogastronomia també és un actiu per al turisme?
Sí, cada cop n’hi ha més i demostra que Catalunya continua sent una potència enogastronòmica. És un segment estratègic en el canvi de model turístic que s’està fomentant, ja que es tracta d’un perfil de visitant que genera un 20 % més de despesa mitjana que el turista convencional, es desplaça al llarg de tot l’any, afavorint la desestacionalització, i viatja per tot el territori ja que té un gran interès per conèixer diferents zones de Catalunya, més enllà dels circuits tradicionals.
Com a Prodeca, quins són els reptes del proper curs després de l’estiu?
Estem treballant les bases d’un pla estratègic que té com a prioritats reforçar i donar a conèixer els serveis que oferim al sector agroalimentari català; adaptar-nos en la metodologia, procediments i digitalització per ser més eficients; continuar fent créixer les exportacions; i apostant un relat diferenciador que és necessari per promoure Catalunya com a potència agroalimentària.
Som en un escenari internacional marcat per tensions geopolítiques, la inestabilitat logística i una demanda global desigual. Com pot competir el sector agroalimentari català al món?
Catalunya competeix amb la sostenibilitat, la innovació i la qualitat. La resiliència de la cadena de valor, la capacitat d’adaptabilitat de les empreses catalanes i la col·laboració público-privada seran determinants per intentar adaptar-se l’actual situació d’inestabilitat geopolítica.
“Alguns mercats emergents per a Catalunya són el sud-est asiàtic, l’Orient Mitjà, Amèrica Llatina i l’Àfrica subsahariana”
Les dades en l’exportació catalanes et fan ser optimista?
Sí, en el primer quadritrimestre les dades assenyalen que hem crescut dos punts per sobre la mitjana de l’Estat espanyol i ens situem per sobre de la mitjana de la Unió Europea. Aquestes dades reforcen la feina ingent que fan les empreses catalanes i que tenen el suport i l’acompanyament de la Generalitat. Sorprenentment, les dades són positives. Ho diem amb la boca petita perquè encara ens queda tot aquest any. Ara bé, les dades del 2025 són millors que les del període anterior de 2024.

Foto: Joanna Chichelnitzky
El Govern ha decidit duplicar el pressupost respecte a l’any anterior dels ajuts d’ACCIÓ destinat a la internacionalització empresarial -37,5 milions d’euros-. Què suposa aquest increment?
És una aposta estratègica per enfortir la competitivitat exterior i per a Prodeca és molt important la col·laboració amb ACCIÓ per promoure la internacionalització, en el nostre cas, del sector agroalimentari. De fet, crec que és clau treballar conjuntament amb tots els agents que hi treballen. Tot i que Prodeca és una entitat que no dona ajuts, podem fer un seguit d’accions que ajuden a la promoció del producte i que les empreses entrin en determinats mercats. Per això, considero que la col·laboració entre els propis agents que treballin en la internacionalització és clau.
Quins són avui els principals mercats i les destinacions emergents per a l’exportació catalana?
Actualment, Europa continua sent un mercat prioritari -amb un 62%-, està consolidat, és el que tenim a la vora i no hem de perdre vista. Altres mercats estratègics i prioritaris són el Regne Unit i els Estats Units, on aquest any hi estem duent a terme un número important d’actuacions.. Respecte els mercats emergents destaquen el sud-est asiàtic (Japó, Corea i la Xina), l’Amèrica Llatina (Mèxic, Colòmbia, Xile i Brasil), l’Orient Mitjà i l’Àfrica subsahariana. Sabem que la diversificació és molt important i per això també treballem amb mercats amb potencial de creixement.
“Presentem una guia de prompts per a l’exportació agroalimentària que permeti a les empreses ser més eficients i competitives”
El juny passat, el Fòrum Prodeca va aplegar més de 200 professionals del sector empresarial agroalimentari català. Quina era la finalitat del fòrum?
El fòrum va ser una jornada de networking entre membres del sector agroalimentari català, fins i tot, el propi equip de Prodeca. I per altra banda, durant el Catalan Food Business Forum, 90 compradors de 23 països es van reunir a Barcelona amb una norantena d’empreses catalanes dels sectors del vi, càrnic i del fine food. Es van fer al voltant 3.000 entrevistes, cosa que la reforça com una de les activitats més rellevants de Prodeca i que es repetirà el 2027.
Un estudi destaca que el producte català és percebut internacionalment com a sinònim de qualitat, tradició i traçabilitat. Com s’explica?
Fruit d’una enquesta a un centenar d’importadors d’arreu del món, hem vist que s’equipara el producte català amb l’europeu pel que cal incidir més en la diferenciació.. L’estudi posa en valor els importadors com agents clau al territori perquè són els nostres ulls al mercat i qui han d’explicar els nostres productes. Per això, des de l’administració pública hem d’ajudar-los a promoure els productes perquè tinguin més recorreguts al mercat davant d’altres competidors.. I ho hem de fer a través d’un relat conjunt del sector agroalimentari català que ens identifiqui i que ens permeti connectar i guanyar confiança.
Prodeca presentarà la setmana vinent (14 de juliol) la primera Guia de prompts per a l’exportació agroalimentària posant la intel·ligència artificial generativa (IA) al centre. En què consisteix aquest projecte?
La presentació d’aquesta guia és una conseqüència del treball que hem anat fent fins ara per veure la IA no com una amenaça sinó com una oportunitat. La guia recull prompts concrets per a tasques clau com per exemple la generació de documents d’exportació, la preparació per a fires, informes de prospecció…. És un valor afegit que des de Prodeca podem aportar a les empreses, que forma part de l’estratègia de capacitació i assessorament que oferim al sector.
Gonzalo Giribet: “Amb les mesures contra la recerca a Harvard, Trump haurà de recular”