
L’escolania de Montserrat actuarà, novament, a Roma [Foto: Monestir de Montserrat]
El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha qualificat la proposta com “un pelegrinatge musical” que uneix dues efemèrides destacades: el mil·lenari del monestir i els 40 anys del festival empordanès. L’abat Manel Gasch ha destacat Roma com el lloc idoni per a l’exhibició, recordant que per a molts monjos és “una segona casa” i un escenari artístic incomparable per projectar la cultura catalana.
Del 1 al 3 d’octubre, la capital italiana acollirà una mostra musical amb motiu del mil·lenari de Montserrat i el preludi del 40è aniversari del Festival de Peralada
Sota el lema *’De Terradellas a Vivancos’*, la programació combinarà la música antiga amb propostes innovadores. Hi participaran formacions com Vespres d’Arnadí, Cantoría i Kebyart, representants del talent actual del país. El festival busca així reflectir l’essència del Festival de Peralada i, alhora, mostrar la vitalitat creativa de les noves generacions musicals catalanes.
A més de la programació musical, el monestir ha previst activitats paral·leles com una conferència sobre el seu mil·lenari i una exposició al Palazzo della Cancelleria comissariada per Marc Sureda. Amb el títol Montserrat. Un millennio, una contribuzione benedettina nella costruzione dell’Europa, la mostra reforçarà la dimensió cultural i simbòlica del projecte, convertint Roma durant uns dies en una plataforma de projecció de la música i el pensament catalans.
El Govern hi col·labora

El conseller Duch, juntament amb part de l’equip del projecte de l’Abadia de Montserrat i el Festival Perelada [Foto: Govern]
Duch ha recordat que, a més de Roma, el Departament també col·labora amb l’Abadia per portar l’exposició del Mil·lenari a Brussel·les: “En certa manera, l’antiga i la nova capital d’Europa”.
Aquesta iniciativa també compta amb el suport dels departaments de Cultura i de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat, i d’altres institucions com les Ambaixades d’Espanya davant la Santa Seu i Ordre de Malta, l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Cervantes, l’Ordre de Malta i la Fondazione di Arte Sacra de Roma.
Duch, des de Roma: “Les regions poden contribuir a una democràcia més representativa i equilibrada”