
La Vanessa Garcia i l’Àlex Bares, impulsors dels 4 Gats a Tòquio [Foto: cedida]
Aquest projecte, autogestionat i nascut de manera natural, s’ha consolidat com una cita mensual per a catalans, japonesos i expats que busquen alguna cosa més que una trobada gastronòmica. L’objectiu és doble: compartir la cultura catalana a través de la cuina, la música i les festes populars, i alhora generar comunitat en un entorn cosmopolita com la capital nipona.
Cada últim divendres de mes, un espai de l’enorme metròpoli es transforma en un petit tros de Catalunya: productes casolans de temporada com les coques de Sant Joan, torrons, porrons compartits, música en directe i presentacions en català i japonès. Els 4 Gats de Tòquio no són només un pop-up gastronòmic, sinó una experiència cultural i emocional que reivindica la tradició, però amb una mirada oberta i transnacional.
Els 4 Gats de Tòquio va néixer “de manera natural”, explica Vanessa Garcia. “Entre nosaltres, amants de la cultura, la gastronomia i els espais alternatius, feia temps que parlàvem de fer alguna cosa especial a Tòquio que connectés amb les nostres arrels i, alhora, fos un punt de trobada íntim, alternatiu i, al mateix temps, únic i autèntic. També vam voler trencar amb la idea que anar-hi sol fos un ‘hàndicap’, ja que molts altres esdeveniments són més familiars. Un dia ens va sorgir l’oportunitat d’un “rental space” i ho vam posar en marxa… i fins ara”.
Cada últim divendres de mes al vespre, un petit espai de Tòquio es converteix en un punt de trobada on la gastronomia, la música i les tradicions catalanes es fusionen per crear comunitat i difondre cultura
El nom és “clarament és un homenatge directe al cafè modernista de Barcelona, símbol de llibertat creativa i trobada entre artistes: volíem recuperar aquest esperit de tertúlia cultural, però traslladat a Tòquio i adaptat al nostre temps. A més, la distància amb la nostra terra ens hi connectava encara més”. El format afterwork i l’ambient distès faciliten que els assistents, tant catalans, japonesos com internacionals, trobin un espai per relacionar-se sense la rigidesa que caracteritza moltes interaccions que es donen al Japó. D’aquesta manera, el projecte no només exporta cultura catalana, sinó que també apropa a tots els assistents al caràcter mediterrani de les nostres festes a la gran metròpoli toquiota.

Foto: cedida
Un altre element clau és la connexió entre Catalunya i el Japó a través de les tradicions: igual que els matsuris japonesos, les festes populars catalanes expressen identitat i sentiment col·lectiu. Aquesta proximitat cultural facilita que el públic japonès s’hi identifiqui amb naturalitat, i fins i tot hi participi amb entusiasme. Així, cada edició d’Els 4 Gats es converteix en un exercici de diplomàcia cultural de base, capaç de generar vincles emocionals i d’enfortir el coneixement mutu entre dues societats geogràficament llunyanes però sorprenentment afins.
“Hi ha una barreja molt bonica: catalans residents al Japó, japonesos amb interès per la cultura catalana, i expats europeus i internacionals. Ens agrada que sigui un espai obert i inclusiu; a més, com que és un esdeveniment “stand up”, facilita que els japonesos puguin interactuar sense pressió ni barreres socials, un aspecte delicat en la seva cultura”, expliquen els organitzadors. Els japonesos reconeixen, que van als esdeveniments amb molta “curiositat i respecte”, asseguren. “A vegades els sorprèn la manera com compartim el menjar, com gaudim de la música en viu, o la passió amb què parlem de la nostra cultura i del poble català… però en general, s’hi entreguen i en surten encantats”.
En aquest camí, l’activitat d’Els 4 Gats ha anat coincidint també amb l’interès de la Delegació de la Generalitat al Japó, que tot i que actualment funciona amb recursos molt limitats, mostra molt interès en iniciatives com aquesta. La presència i participació de personalitats de l’àmbit institucional en activitats com les que organitzen la Vanessa i l’Àlex aporta un marc de referència a iniciatives que neixen de la societat civil com aquesta que, amb constància i imaginació, han sabut donar visibilitat a la cultura catalana en un entorn exigent.
“Hi ha una barreja molt bonica: catalans residents al Japó, japonesos amb interès per la cultura catalana, i expats europeus i internacionals. Ens agrada que sigui un espai obert i inclusiu”, expliquen els impulsors
Aquest tipus de sinergies mostren com la diplomàcia cultural pot articular-se de manera complementària: d’una banda, amb els esforços institucionals, i de l’altra, amb la tasca de col·lectius ciutadans que aporten dinamisme i proximitat. Sense grans pressupostos ni estructures, Els 4 Gats ha creat un model flexible i arrelat al territori que, a la pràctica, contribueix a mantenir viu el vincle entre Catalunya i el Japó.
Segons la Vanessa i l’Àlex, on rau l’eix de l’experiència és en la gastronomia. “El cor de l’experiència és la gastronomia: el menjar és una porta directa a la cultura, i la cuina catalana -que la Vanessa domina completament- ofereix tradició, producte, història i emoció. La seva posada en escena és increïble: sap transmetre aquesta passió fins i tot en una llengua tan complexa com el japonès. A més, imparteix classes de cuina catalana a diverses associacions, com el Casal Català, Amics de Catalunya (una associació creada per japonesos), i ha aparegut a canals de televisió japonesa fent demostracions culinàries”.

Foto: cedida
De cara als pròxims anys, el repte que s’han marcat la Vanessa i l’Àlex és el de consolidar aquesta xarxa i obrir-se a nous àmbits de col·laboració amb institucions i empreses japoneses i catalanes. “Fins ara, tot ha estat autogestionat, però hem rebut el suport i l’afecte de molts amics, coneguts i membres de la comunitat catalana al Japó, però estem oberts a col·laboracions futures”.
L’interès creixent pel diàleg cultural i de lleure entre tots dos països obre un marge ampli per a projectes conjunts que poden reforçar la presència catalana al Japó i, alhora, enriquir el coneixement mutu. “Hem intentat contactar amb empreses catalanes per obtenir una mica de suport (sigui per oferir més productes o promoure artistes a preus assequibles), però no hem tingut cap resposta. Com diu el tòpic: ‘la pela és la pela’, i encara ens falta una mica d’obertura mental quan es tracta de projectes culturals fora de Catalunya”.
Amb aquesta curta, però intensa trajectòria, Els 4 Gats ja ha esdevingut en un punt de trobada imprescindible per a la comunitat catalana i els seus interlocutors locals. Més enllà de les activitats puntuals, el grup simbolitza la voluntat de mantenir viva una presència cultural activa en un context en què la projecció exterior de Catalunya encara pot tenir un llarg camí per recórrer.
Salvador Illa, des de Tòquio: “Volem que el 2025 la cuina catalana sigui la nostra carta de presentació al món”