El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, demana al ministre espanyol d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, un debat públic en una cadena internacional sobre el presumpte cas d’espionatge de l’executiu espanyol al Govern.
Bosch ha llençat aquest missatge des de Nova York, on està de viatge oficial, després que el mateix Borrell hagi negat les acusacions, assegurant que no s’han intervingut correus electrònics. “No sé si espien correus o que espien, però hi ha informes on es diu clarament que es fa un seguiment”, ha etzibat Bosch. El conseller insisteix Borrell a que doni explicacions “convicents” o dimiteixi “per espionatge”.
Segons Bosch, els propis informes del govern espanyol sobre el tancament de tres delegacions del Govern a l’exterior són una evidència del presumpte espionatge. En aquest sentit, el conseller lamenta que Borrell vulgui tractar l’afer com una campanya de desprestigi cap a la seva persona quan el que s’analitza són les seves pròpies actuacions.
“La pitjor campanya és la que fa ell mateix. Hi ha documents, hi ha proves i ell mateix ha reconegut que s’ha de fer seguiment de les delegacions del Govern”, ha etzibat Bosch. El conseller insisteix Borrell a donar explicacions sobre què ha estat objecte d’aquest seguiment, amb quin pressupost i si hi ha encara altres documents que no han vist la llum.
A més, el conseller recorda que no només s’ha fet un seguiment al Govern, sinó també a ciutadans estrangers que són diputats, presidents d’assemblees, periodistes o ciutadans sense càrrecs institucionals, com el Govern ja es va encarregar d’informar a la comunitat internacional en una carta signada pel mateix Bosch i el president, Quim Torra.
El conseller n’ha parlat des de Nova York després que el mateix Borrell hagi negat la intervenció de correus electrònics del Govern per elaborar els informes sobre les delegacions a l’exterior. “El ministeri no té capacitat ni voluntat per fer aquestes coses”, ha remarcat el ministre i candidat a liderar la diplomàcia de la Unió Europea.
REIVINDICA LA DEMOCRÀCIA I EL DIÀLEG
Bosch, ha demanat fer arribar “més lluny” la democràcia, la justícia, la pau i el diàleg per trobar una solució a la relació amb l’Estat espanyol. Bosch n’ha parlat en una trobada amb representants d’altres nacions sense estat, com el País Basc, Flandes, Gal·les o el Quebec, que la delegació del govern del Quebec als EUA ha organitzat a Nova York aprofitant el fòrum polític que aquests dies acull l’ONU sobre els objectius de desenvolupament sostenible.
Segons el conseller el “compromís” del Govern és molt alt i espera que finalment es puguin obtenir “respostes” d’Espanya. Durant la seva intervenció, Bosch ha recordat que els membres de l’anterior Govern de Catalunya són a l’exili o a la presó per l’organització del referèndum de l’1-O. “Ja us podeu imaginar quin tipus de crim és aquest”, ha etzibat Bosch davant una vintena de representants d’altres regions del món.
Està previst que aquest dimarts es reuneixi amb la comunitat catalana a Nova York a la seu de la delegació del Govern als Estats Units i el Canadà. Dimecres, i amb aquest mateix objectiu, Bosch es reunirà a la seu de la delegació de Govern als EUA amb la màxima responsable de Nacions Unides de la Campanya d’Acció sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible, Marina Ponti.