Font: Exterior.cat

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) acaba de fer un comunitat on fa “una crida a totes les parts implicades en el conflicte entre Espanya i Catalunya per a buscar una solució política, dialogada, pacífica i democràtica que tingui cabuda dins l’ordenament jurídic espanyol”. La FIEC, que aplega les comunitats catalanes a l’exterior, planteja la via canadenca i posa dubtes en la sentència.

En un comunitat fet públic en català, castellà i anglès, la FIEC diu que “el Tribunal Constitucional té el deure d’iniciar les accions oportunes per reconduir la situació i facilitar una solució política que respecti la Constitució i els Tractats Internacionals”. Argumenta que “la Constitució no pot ser un límit i ha d’encaixar en el seu context jurídic internacional, aquesta s’ha d’adaptar de manera raonable a l’evolució de les societats democràtiques occidentals”.

En aquest sentit, des de la FIEC s’assegura que “aquesta via podria tenir certa similitud a la plantejada en el cas canadenc amb la seva Cort Suprema que va desembocar en la “Llei de Claredat” i que podria tenir un altre recorregut o solució en el cas espanyol”.

DUBTES EN LA SENTÈNCIA DEL SUPREM

En el comunicat, la FIEC també fa una valoració de la sentència, de qui diu que “després de llegir la Comunicació del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària pertanyent a les Nacions Unides, i la seva decisió del punt 144 al 149, expressem els nostres més profunds dubtes sobre el procés dut a terme pel Tribunal Suprem i no compartim el seu veredicte”.

En qualsevol cas, la FIEC considera que, “per a poder arribar a una solució, la sentència ha de ser immediatament revisada pel Tribunal Constitucional basant-se en l’ordenament jurídic espanyol i els tractats internacionals als quals Espanya pertany”.

Arran de la publicació de la sentència i els dies de protestes que s’han viscut a Catalunya, la FIEC “rebutja l’escalada de desqualificacions realitzades des de certs cercles en que es va pujant d’intensitat en el grau d’acusacions cap al poble de Catalunya pel que fa al seu comportament”.

Així, creuen que “no és acceptable de cap manera anar escalant irresponsablement les acusacions des de no pacífics, a violents, a violents organitzats, etc. Catalunya no pot ser usada en campanya electoral amb fins partidistes”. I afegeixen que “la responsabilitat d’arribar a un acord és de qui té més força i poder té sempre més responsabilitat”.

El comunicat de la FIEC finalitza donant un missatge de solidaritat amb els presos polítics, exiliats i la seves famílies “a l’espera que la seva posada en llibertat i retorn contribueixin a trobar una solució”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram