Wuhan és una ciutat d’onze milions d’habitants al centre de la Xina i és la capital de la província de Hubei. El desembre passat es van detectar símptomes molt semblants a una pneumònia que ha provocat sis víctimes mortals i més de 300 persones contagiades segons les darreres dades fetes oficials per a fonts sanitàries. El patogen que s’ha identificat és una espècie de coronavirus de la síndrome aguda respiratòria greu.
Des de l’estiu passat, Sergi Mulet (Terrassa, 1987) viu a Wuhan, a l’epicentre de l’origen del virus. La zona està en quarantena. “Abans de viatjar a Catalunya per passar el Nadal amb la família vaig començar-ne a sentir alguna cosa del virus. Des que he tornat, tothom ho viu amb un cert pànic”, explica a Exterior.cat.
La imatge a Wuhan i en tota la seva àrea d’influència és la mateixa: pràcticament tothom fa ús de màscares. “Al carrer i al transport públic, tothom va amb màscara. Fins al punt que s’han esgotat!”, subratlla. Davant la necessitat de disposar una màscara, n’hi ha qui està fent l’agost. “A Wuhan hi ha revenda de màscares per evitar el contagi del coronavirus”, diu Mulet. El preu habitual d’una màscara és d’uns 3 yuans (0,5 euros) i “ara es paguen fins a 100 yuans (12 euros)!”.
Mulet és entrenador d’un dels equips de futbol base del Wuhan FC. Aquests dies ha participat en un torneig amb el seu equip a Hefei, a la província d’Anhui. “Jo no disposava de màscara i sort que vaig poder comprar-me-la a Hefei”, confessa. El coronavirus ha trencat la normalitat a la Xina. “Arran de l’aparició del contagi, al club on treballo s’han cancel·lat reunions i trobades on era previst moltes persones. Ara bé, de moment no s’ha declarat una alerta generalitzada”.
Els mitjans estats xinesos i l’Organització Mundial de la Salut han recomanat l’ús de màscares, la utilització de mocadors per tapar-se el nas i la boca quan es tus o s’esternuda, rentar-se les mans de manera freqüent, evitar les aglomeracions i acudir al metge tan aviat s’identifiquin els símptomes.
Després de més de mig any vivint a la Xina, el tècnic de Terrassa reconeix que “tinc la sensació que des que s’ha conegut el coronavirus, la població està més en alerta per la salut. Fins ara crec que n’eren molt despreocupats i ara tenen més precaució”.
Els primers casos es van localitzar arran del contacte amb un mercat amb animals vius. Els casos s’incrementen cada dia i el virus ja ha traspassat fronteres. Als Estats Units s’ha detectat un cas a Seattle i, ara, s’han extremat les precaucions als aeroports de l’Amèrica del Nord dels vols procedents de la Xina.
BUSCANT UNA OPORTUNITAT A L’ÀSIA
Sergi Mulet va aterrar a la Xina per incorporar-se com a entrenador del Wuhan FC. “Volia tenir una experiència professional a l’estranger en el món del futbol i aquesta oportunitat encaixava en allò que perseguia des de feia anys”, diu el tècnic. Abans d’acceptar l’oferta a la Xina, Mulet treballava al departament de compres de l’empresa Circontrol, a Viladecavalls.
“Volia dedicar-me professionalment en allò que tant m’apassiona: el futbol. M’agradaria fer-ho a Catalunya però allà, actualment, és inviable. Hi ha bona formació però si vols viure-hi has de fer-ho a l’estranger”, explica l’entrenador egarenc. La seva darrera experiència va ser dirigint un equip juvenil del CF Martorell, al Baix Llobregat.
Un cop finalitzi la temporada, al mes de juny, Mulet haurà complert el seu primer any d’aprenentatge a l’estranger. La competició s’ha aturat uns dies amb les vacances de l’Any Nou Xinès. Uns dies que passarà a Tailàndia, amb uns amics. “Als aeroports s’han incrementat les mesures de control i a l’avió ens han obligat a posar-nos tots la mascareta”, subratlla. Mentrestant, l’entrenador de Terrassa s’aïllarà uns dies de Wuhan, l’escenari del brot.