Font: Exterior.cat

Les associacions catalanes dels Estats Units i el Canadà juntament amb la delegació del Govern català a l’Amèrica del Nord s’han instat a coordinar millor l’acció a l’exterior. És un dels propòsits que s’han acordat en la trobada que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Washington DC amb la participació d’una trentena de representants d’associacions catalanes.

La manca de comunicació entre associacions i, de retruc, amb la delegació i les diferents entitats que promouen accions a l’Amèrica del Nord han estat la principal demanda. Com a solució, la coordinació entre associacions serà a través d’una xarxa batejada com a CATUSA i impulsada per Joan Morales, que permetrà optimitzar recursos, així com enfortir els lligams amb la delegació del Govern.

El delegat del Govern català a l’Amèrica del Nord, Isidre Sala, ha assegurat a Exterior.cat que “la trobada ha estat molt satisfactòria. El ‘freedback’ que hem tingut és molt rellevant i la prioritat serà, a partir d’ara, que hi hagi moltes més oportunitats de compartir recursos, també amb la delegació, per dibuixar l’acció plegats”.

La darrera trobada d’associacions catalanes als EUA i el Canadà va ser el 2009. Per a Sala “la comunitat tenia la necessitat d’estar amb un contacte més permanent, fins i tot aquelles que no estan tan lluny geogràficament. El meu compromís és que hi hagi un abans i un després d’aquesta trobada i que algunes de les necessitats es puguin implementar de manera immediata i d’altres necessitaran una mica més temps”.

Després de dos dies de treball, Sala diu que “vull tenir paraules d’agraïment molt gran a aquelles persones que tenen un component de voluntarietat al capdavant d’aquestes associacions amb la prioritat de projectar Catalunya a l’exterior. Totes elles són ambaixadores que fan una tasca imprescindible”.

En la trobada va participar-hi el coordinador tècnic del Servei de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria qui va exposar les actuacions i programes destinats a la comunitat catalana a l’exterior i els reptes de futur de les entitats. Caballeria subratlla que “ha estat una trobada molt positiva per diversos motius, però el més rellevant és que s’ha constatat que al capdavant de les entitats hi ha nova gent, més jove i motivada, amb una predisposició clara de seguir fent una tasca imprescindible a l’exterior”.

Durant la jornada diversos representants de l’associacionisme català van presentar, en diferents ponències. La trobada va cloure amb una visita a la Fundació Paulí Bellet, una llibreria i un lloc de referència dels catalans i catalanòfils de l’àrea de Washington DC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram