Estats Units ha fet marxa enrere i no incrementarà els aranzels al cava i als vins d’alta graduació –de més de 14º-. En paral·lel, l’administració Trump manté l’impost del 25% per a l’oli d’oliva, el formatge i la majoria de vins, en vigor des del 18 d’octubre.

“L’Oficina del Representant del Comerç Exterior ha decidit no incrementar per sobre del 25% la taxa d’aranzels addicionals que s’aplica actualment als productes no aeronàutics”, ha informat l’United States Trade Representative (USTR), que sí ha apujat del 10 al 15% el aranzels contra Airbus.

L’amenaça del president nord-americà de taxar al 100% els productes agroalimentaris europeus com a represàlia per les subvencions de la UE a l’aeronàutica Airbus no s’han complert finalment. “Trump no posarà aranzels al cava i escumosos. EUA és un mercat molt important pel nostre cellers. És una molt bona notícia”, ha aplaudit en un missatge a les xarxes socials Vins el Cep, productors de Costers de l’Anoia.

Ja a l’octubre, la Generalitat calculava que la nova taxa d’aranzels al 25% imposada als productes agroalimentaris catalans –formatge, oli i vi de baixa graduació- podia tenir un impacte de 26 milions d’euros a les exportacions.

El sector del carni també va veure com pujaven els seus impostos d’entrada als Estats Units, així com el del peix i marisc, en aquest cas per les exportacions de mol·luscs i marisc. Trump va decidir que això no era suficient i a finals de l’any passat va anunciar noves taxes al sector agroalimentari europeu de fins al 100% per ‘recuperar’ els 7.500 milions d’euros avalats per l’Organització Mundial del Comerç pel ‘cas Airbus’.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram