Munic és la capital del Bundesland de Baviera i la tercera ciutat més gran d’Alemanya, després de Berlín i Hamburg, amb més d’un milió d’habitants. A la seva regió metropolitana s’hi compten més de dos milions i mig d’habitants. Des de l’any 2012 s’hi aplega el Casal Català de Munic, reconegut oficialment com a Comunitat Catalana de l’Exterior per acord de govern de la Generalitat de Catalunya, un any més tard. L’any passat el Casal Català de Munic va estrenar nou president: Jordi Busquets. “El casal és una eina per a potenciar les activitats sobre la cultura catalana a Munic i el seu entorn, un punt d’informació per als catalans arribats a Baviera, i una eina per establir una vinculació amb altres institucions i associacions culturals de la ciutat”, explica a Exterior.cat.
Busquets fa deu anys que viu a Alemanya després d’acompanyar la seva parella, qui volia estudiar a Berlín. Després de quatre anys a la capitat alemanya ja en fa sis que resideixen a Munic. A més de Busquets, la junta actual del Casal Català a Munic la formen vuit persones més. “El casal és un espai obert a tothom que tingui idees i ganes d’importar una mica la cultura catalana a la societat que ens ha acollit, a alguns des de fa ja una colla d’anys, a d’altres més recentment”, recorda Busquets.
Actualment, l’entitat té més d’un centenar de socis. El president expressa la voluntat integradora del Casal Català de Munic: “És una entitat per a la promoció de la cultura i la llengua catalanes a Alemanya. I com a Catalunya, hi ha sensibilitats de tots els tipus, però que totes tenen cabuda al Casal. És cert, però, que des de l’1 d’octubre del 2017, la societat alemanya està molt més al cas dels esdveniments que passen al nostre país. La majoria dels alemanys amb qui podem parlar, ho viuen amb preocupació però també amb interès”, rebla.
ACTIUS EN LA DIFUSIÓ DEL CATALÀ
Munic és un dels punts estratègics més rellevants d’Alemanya des dels àmbits econòmic, cultural i logístic. Una de les prioritats del Casal Català a Baviera és difondre la cultura i la llengua catalana. Dues de les accions amb més acollida són les parades informatives al carrer i els cursos de català. Busquets assegura que “és una bona manera que els alemanys contactin amb la nostra cultura i n’hi ha molts que tenen interès en aprendre català”. El Casal ofereix dos cursos de nivell Infantil, dos de primària i, com a novetat des d’aquest any, un curs de bressol amb la participació activa del pare o la mare a l’aula amb l’infant.
En el calendari anual d’activitats a Munic, s’hi projecten pel·lícules, s’hi fan lectures literàries i concerts, a banda de les celebracions assenyalades de Sant Jordi, la revetlla de Sant Joan, l’Onze de Setembre o Nadal amb el tradicional cagatió. Una de les accions de referència del Casal Català a Munic és el KINO.KAT München Katalanische Filmtage, on es projecten diversos films i curtmetratges en català. El desembre passat, en una de les projeccions, el Casal va rebre la visita del director Ventura Pons. L’any passat, el Centre Català de Munic i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) van impulsar la primera trobada de professionals catalans residents a Munic i rodalies amb l’objectiu d’establir una xarxa de professionals catalans a Munic amb intercanvi d’experiències, idees i informacions sobre la vida professional a Alemanya.