Catalunya ha obtingut 10 ajuts a la investigació excel·lent en l’última convocatòria dels Advanced Grants feta pública avui pel Consell Europeu de la Recerca (European Research Council-ERC, en la seva denominació en anglès). Els projectes dels centres de recerca i les universitats catalanes seleccionats per aquest prestigiós organisme europeu suposaran un finançament màxim de 25 milions d’euros, ampliables fins als 35 milions.

Amb aquestes dades, Catalunya se situa com a tercer país de l’espai europeu de recerca en nombre de projectes Advanced Grants finançats per milió d’habitants. Les 10 concessions obtingudes pels centres de recerca i les universitats catalanes signifiquen el 70% dels ajuts atorgats al conjunt de l’Estat espanyol (un total de 14) i el 5,4% en el conjunt de l’espai europeu de recerca (amb un total de 185 concessions).

“Aquests resultats en la convocatòria per a investigadors sèniors són extraordinaris per a la recerca que es fa a Catalunya i consoliden Catalunya com un pol per a la generació de coneixement propi al sud d’Europa”, ha valorat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

Els investigadors que han rebut aquests ajuts europeus pertanyen a sis centres de recerca CERCA: l’IRB, el CREI, el CRG, l’ICIQ, l’ICN2 i l’IBEC i a tres universitats: la UPF (que ha rebut dues concessions), la UdG i la UAB. Els guardons, per a qualsevol camp del coneixement, van dirigits a investigadors amb una trajectòria rellevant i uns assoliments destacables en els últims 10 anys. Han de ser investigadors excepcionals, en originalitat i rellevància de la seva recerca.

En aquesta convocatòria, la distribució de les concessions a Catalunya per àmbits de coneixement és de dos per a ciències de la vida i la salut, tres per a ciències socials i humanitats, i cinc per física i enginyeries.

Els investigadors de Catalunya que han rebut un Advanced Grant ha estat Xavier Trepat, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); Rubén Martín, de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); Jordi Galí, del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI); Ben Lehner, del Centre de Regulació Genòmica (CRG); Eduard Batlle, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona); Clivia Sotomayor, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2): Hector Geffner, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF): Jan Eeckhout, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Òscar Vilarroya, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Miquel Costas, de la Universitat de Girona (UdG).

El sistema de recerca de Catalunya supera els 300 ajuts atorgats en les diferents convocatòries per aquest prestigiós organisme europeu des de la seva creació l’any 2007 amb l’objectiu d’afavorir l’excel·lència investigadora, les idees pioneres i els plantejaments innovadors. El finançament aportat per ajuts ERC contribueix no només a continuar enfortint la ciència feta a Europa, sinó també a crear riquesa i llocs de treball al voltant de la seva recerca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram