Amb la crisi sanitària global pel coronavirus, les restriccions a la mobilitat de les persones han anat augmentant als diferents països afectats per la pandèmia i estan complicant la tornada a casa de persones que l’emergència les ha enxampades a l’estranger.

És el cas de Gerard Teixidó i l’Enric Torner, dos jugadors de Sant Hipòlit de Voltregà i de Tordera que competeixen a la primera divisió de la lliga italiana d’hoquei patins. En Gerard, capità de l’Hockey Breganze, i l’Enric, jugador del Valdagno, dos equips de la regió del Vèneto, van arribar ahir a Catalunya amb cotxe.

Ho van fer dies després d’haver contactat amb les delegacions del Govern català a Itàlia i a França per informar-se sobre les mesures amb les quals toparien fins arribar a la frontera als Pirineus, així com les indicacions a seguir un cop arribats al territori català.

“Els delegats d’Itàlia i de França ens van informar sobre la documentació que ens calia i sobre les restriccions que ens trobaríem”, explica en Gerard al web d’Acció Exterior, que posa en valor l’atenció del departament. “Per a mi, la valoració és molt bona”, narra el jugador, que destaca la “màxima disponibilitat” oferta pels delegats.

Però també pel mateix conseller Bernat Solé, que s’hi va posar en contacte personalment: “Em va sorprendre molt la trucada del conseller. Valoro molt positivament que s’hagi preocupat per nosaltres”. El delegat a Itàlia, Luca Bellizzi, que ha coordinat la gestió del cas amb el representant de l’executiu català a França, Daniel Camós, considera el cas d’en Gerard com un exemple, ja que “”ha fet bé la gestió i s’ha anat informant amb previsió abans de marxar sobre el que pot i no pot fer”.

Els dos jugadors d’hoquei van decidir tornar a Catalunya arran de l’aturada de l’esport italià per la pandèmia. Tot i que Itàlia va ordenar el confinament total el 22 de març, el país transalpí havia anat decretant des d’inicis de mes les mesures dràstiques que en un primer moment s’havien limitat a les regions del nord.

Des de llavors, tota competició esportiva va quedar suspesa. També va quedar-hi la lliga italiana d’hoquei patins. “I ara ja ho està fins la temporada que ve”, lamenta en Gerard. Davant d’aquesta perspectiva, els jugadors van decidir tornar a casa, on, malgrat que també cal seguir en confinament tal com ho feien a Itàlia, són a prop de la família.

800 CONSULTES i MÉS DE 1.600 PERSONES AFECTADES

El govern català està acompanyant milers de catalans que són a l’estranger en la seva sovint difícil tornada a casa. Ho fa a través d’un equip d’emergències que ha habilitat el departament d’Acció Exterior i de les delegacions del Govern a l’exterior, que atenen la diversitat de casos de manera personalitzada, proporcionant calma, informació i suport des del plantejament del cas fins a l’arribada a Catalunya.

Des de l’inici de la crisi, Acció Exterior ja ha atès gairebé 800 consultes que afecten més de 1.650 persones que han patit en primera persona les restriccions de l’espai aeri i que, davant de les reiterades cancel·lacions de vols, es pregunten com poder arribar a casa amb garanties.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram